9 Mai, zi cu triplă semnificaţie pentru români, omagiată la Satu Mare într-un cadru solemn, dar emoţionant
Chiar dacă în acest an aniversăm Centenarul Marii Uniri, “anul astral al românilor”, comunitatea sătmăreană, oficialităţile şi opinia publică, nu trebuie să uite celelalte momente importante din istoria noastră, a poporului român. Drept urmare, o zi cu multiple semnificaţii, precum cea de 9 Mai, nu putea rămâne fără a fi marcată şi omagiată într-un cadru solemn, şi emoţionant totodată, la Satu Mare. Iar Asociaţia Civică Tempora Satu Mare, prin tot ceea ce şi-a asumat în promovarea respectului şi recunoştinţei pentru lupta şi jertfa înaintaşilor, nu putea rămâne deoparte.
Astfel, marţi, 8 Mai 2018, fiind prezent la simpozionul organizat de către Instituţia Prefectului – Judeţul Satu Mare, Garnizoana Satu Mare şi Biblioteca Judeţeană Satu Mare, pentru a marca tripla semnificaţie a zilei de 9 mai, secretarul Asociaţiei Civice Tempora şi redactor coordonator al revistei Eroii Neamului, colonelul (r) Voicu Şichet, a prezentat în faţa auditoriului, format în mare parte din elevi ai Şcolii Gimnaziale “Grigore Moisil”, ultimul număr al publicaţiei, Eroii Neamului. În scurta sa intervenţie, a subliniat satisfacţia pe care o resimte pentru faptul că a reuşit, de-a lungul timpului, să consemneze în paginile revistei poveştile de război ale mai multor veterani ce şi-au dus veacul la Satu Mare. Totodată, reamintindu-le elevilor importanţa sărbătoririi Centenarului Marii Uniri prin omagierea celor ce au făurit România Mare, i-a îndemnat să citească sau măcar să răsfoiască revista Eroii Neamului, unde vor găsi aspecte foarte interesante despre fapte, întâmplări şi personalităţi sătmărene ce s-au dedicate acestui ideal, pe care cărţile de istorie actuale nu le consemnează, iar dacă au cunoştinţă despre asemenea lucruri, aflate din familie sau alte împrejurări, să nu ezite a le trimite spre publicare revistei Eroii Neamului.
În chiar ziua de 9 mai, Asociaţia Civică Tempora a fost prezentă la cele două evenimente/manifestări importante din municipiul Satu Mare. Astfel, colonelul (r) Voicu Şichet a participat la ceremonialul militar şi religios derulat la Cimitirul Eroilor de pe B-dul Cloşca, unde, pe lângă activităţile obişnuite, a fost plantat un “Stejar al Centenarului”, care să rămână mărturie peste ani, decenii şi, de ce nu, veacuri, că generaţia Centenarului şi-a manifestat recunoştinţa faţă de făuritorii României Mari. În context, ne manifestăm bucuria şi exprimăm profunda gratitudune faţă conducerea Primăriei municipiului Satu Mare, pentru ceea ce a făcut şi face în vederea reabilitării acestui loc sacru al Sătmarului. Duă multe discuţii, dezbateri, iniţiative etc, promovate de rezerviştii şi pensionarii sătmăreni cu reprezentanţii autorităţilor municipale pe tema reabilitării acestuia, iată că actuala conducere a primăriei s-a apucat de treabă şi cimitirul începe să arate altfel. Sperăm într-o colaborare viitoare a asociaţiei noastre cu Primăria Satu Mare, faţă de care actuala conducere s-a arătat total deschisă, astfel încât, în scurt timp Cimitirul Eroilor să devină un important centru de atracţie turistică pentru mulţi din cetăţenii europeni, dat fiind că deţinem date cu privire la toţi ostaşii, indiferent de etnie şi armata în care au luptat, înhumaţi aici în timpul războaielor mondiale.
De asemenea, la ceremonialul desfăşurat la Statuia Ostaşului Român, a participat venerabilul veteran de război Emil Olteanu, protagonist al luptelor de la Aeroportul Băneasa din august 1944, evocate şi într-un articol publicat în revista Eroii Neamului. Pe lângă aceasta, a rostit un discurs interesant şi emoţionant dr. Viorel Câmpean (care a contribuit cu un articol pentru numărul care va apărea în luna iunie al revistei Eroii Neamului). Dar cel mai important aspect al manifestării a fost grupul de elevi de la școlile Ion Creangă (unde în 27 Martie 2018 Asociația Civică Tempora a înălțat un catarg cu drapelul României), “Octavian Goga” (unde urmează a fi înălțat un catarg similar donat de Cercetașii României), precum și o “trupă” de la Grădiniţa Guliver, toți “dotaţi” cu steguleţe şi baloane tricolore, care au ţinut să-şi arate patriotismul şi dragostea de neam prin prezenţa lor la momunent. Ce frumos şi plin de speranţe este atunci când copiii sunt angrenaţi în astfel de activităţi!!! Felicitări cadrelor didactice care au avut această iniţiativă!! Este de remarcat faptul că şi la Cimitirul Eroilor a fost prezentă o clasă de elevi de la Şcoala Gimnazială “Mircea Eliade”, în frunte cu directoarea Maria Sălăjan, care merită de asemenea felicitați.
Una peste alta, ziua cu triplă semnificaţie pentru poporul român, Ziua Independenţei de Stat a României (9 mai 1877), Ziua Victoriei Naţiunilor Unite asupra Germaniei fasciste (9 mai 1945) şi Ziua Europei (9 mai 1950), s-a desfăşurat la Satu Mare într-un mod solemn şi emoţionant.
https://asociatia-tempora.ro/2018/05/09/9-mai-zi-cu-tripla-semnificatie-pentru-romani-omagiata-la-satu-mare-intr-un-cadru-solemn-dar-emotionant/https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/05/IMG_20180509_124108.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/05/IMG_20180509_124108-150x150.jpgDiverseChiar dacă în acest an aniversăm Centenarul Marii Uniri, “anul astral al românilor”, comunitatea sătmăreană, oficialităţile şi opinia publică, nu trebuie să uite celelalte momente importante din istoria noastră, a poporului român. Drept urmare, o zi cu multiple semnificaţii, precum cea de 9 Mai, nu putea rămâne fără a...admintempora nicu.i.boca@gmail.comAdministratorAsociatia Civica TEMPORA