Așa cum am anunțat cu ceva vreme în urmă, în data de 09.05.2018 intenționam să prezentăm macheta Statuii Eroului Necunoscut, însă, după cum ați putut citi pe site-ul nostru, Asociația Civică Tempora a fost implicată în mai multe evenimente dedicate acestei zile cu triplă conotație istorică, atât pentru țara noastră cât și pentru marea familie europeană, din care cu onor facem parte.

Fapt pentru care, cu o întârziere de o zi, prezentăm astăzi primele fotografii cu macheta propriu zisa, concepută de societatea NE&RO INVEST SRL din localitatea Gherla județul Cluj, cu care s-a semnat în urmă cu câteva săptămâni un contract de execuție, a cărui obiect de activitate prevede următoarele:

– realizare machetă statuie plus soclu, pentru obținerea avizelor de for public 2500 euro, fără TVA, termen 20.05.2018, îndeplinit;

-servicii de consiliere și reprezentare la Ministerul Culturii de către sculptor consacrat în vederea obținerii avizelor de for public, 8000 de euro, fără TVA, termen pe toată durata contractului;

-realizare statuie personalizată cu înălțimea de 220 cm, din bronz, 27.500 euro fără TVA, termen predare noiembrie 2018.

În consonanță cu numele său, statuia din bronz, dezvelită la 1 Decembrie 1922, reprezenta un soldat român care îşi dezbrăca tunica, se dezbrăca cu gesturi largi de haina împovărătoare a războiului, ca o descătușare din robie, simbolizând eliberarea, victoria atât de greu obținută! De altfel, dacă privim statuia înțelegem că acea încovoiere, acea contorsionare a trupului, este creată de artist tocmai pentru a exprima mișcarea puternică, îndârjirea cu care soldatul se debarasează de haina militară, de haina războiului, ca și cum a ar arunca-o pentru totdeauna, ca și cum ar da războiul pentru pace, robia pentru libertate, luptele pentru victorie.

La fel ca și atunci, ca un arc peste timp, banii necesari ridicării statuii au fost donați de sătmăreni și de societăți private, respectul lor față de eroii neamului dovedindu-se chiar și prin faptul că la doar 3 ani de la încheierea războiului, când oamenii trăiau foarte greu și erau foarte săraci, au donat din puținul lor, pentru omagierea sacrificiului eroilor neamului. Cu puțin timp înaintea inaugurării, oficialitățile declarau faptul că „monumentul este opera cetățenilor din Satu Mare”.

Cu o singură diferență, față de acea perioadă, în prezent și Consiliul Județean Satu Mare va asigura o parte din finanțare.

Mulțumim încă o dată societăților comerciale care deja au realizat donații, numele acestora fiind menționate cu prilejul articolelor anterioare, dar și persoanelor private al căror nume o să-l facem public doar cu voia acestora.

Dragi sătmăreni vă reamintim că Asociația Civică Tempora (CUI 22948850) a deschis la Banca Transilvania contul RO34BTRLRONCRT00F8409802, unde cei care, din conștiință și suflet, pot să doneze pentru această cauză.

Inițiatorii proiectului, susținuți de istorici, intelectuali și asociații culturale sătmărene, doresc să reconstruiască simbolul pe care sătmărenii l-au dedicat Marii Uniri, Monumentul „Eroului Necunoscut”, anul 2018, anul Centenarului, fiind cel mai potrivit moment istoric în care poate fi reparată o mare nedreptate făcută comunității românești sătmărene, dar mai ales poate fi corectată impietatea adusă eroilor care au murit pentru țară și au fost încă o dată sacrificați prin faptul că statuia dedicată lor a dispărut!

Generația contemporană are datoria morală de a reconstrui statuia „Eroului Necunoscut”, un gest omagial care, oricum, e mult prea mic față de sacrificiul făcut de cei ce au realizat cel mai măreț eveniment din istoria României, Marea Unire, năzuința de veacuri la împlinirea căreia și-au adus aportul multe generații, unitatea națională fiind rodul unor imense pierderi sau victorii pe câmpuri de bătălii, de sacrificii și jertfe, finalul unei lupte pentru împlinirea unui vis multisecular, făurirea României Mari.

Pentru românii din Satu Mare și din vestul României întregite, simbolul împlinirii acestui vis a fost chiar Statuia „Soldatului Român” – Statuia „Eroului Necunoscut”, construită și ridicată din banii sătmărenilor.

Chiar și denumirea inițială, Statuia „Soldatului Român”, a fost schimbată în perioada interbelică în cea de „Eroul Necunoscut”, tocmai ca un semn de respect pentru toți cei ce au murit în Primul Război Mondial, indiferent de naționalitate, în spiritul multietnic al orașului și județului Satu Mare.

Din punct de vedere istoric, reconstruirea monumentului este deosebit de importantă, fiind prima statuie ridicată pe granița de vest a României Mari, prima și singura statuie construită la Satu Mare în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial.

În primă instanţă, beneficiar al proiectului este Asociaţia Civică „Tempora”, dar, după realizarea lui, acesta va fi predat administraţiei locale, beneficiarii direcți fiind locuitorii municipiului Satu Mare, dar şi persoanele care vizitează oraşul în scop turistic, cultural sau de altă natură. Se are în vedere, cu precădere, populaţia tânără şi matură a municipiului Satu Mare, avizată în ceea ce priveşte istoria şi semnificaţia monumentelor, capabilă să recepteze la adevărata valoare atât simbolistica monumentului în sine, cât şi cea a refacerii şi reamplasării unui obiectiv istoric dispărut.

Implicarea comunității locale în realizarea proiectului de reconstruire a statuii este evidentă, și, la fel ca după Marea Unire, s-au unit și în anul 2018 mai multe asociaţii şi organizaţii sătmărene, împreună întreprinzând pe lângă autorităţile locale demersurile necesare, privind aprobarea reamplasării statuii, demarând acţiuni de colectare de fonduri, atât din surse proprii, cât şi de la agenţi economici ori persoane fizice, care au răspuns pozitiv. Este vorba, în primul rând, de filialele sătmărene ale asociaţiilor cadrelor militare în rezervă din toate armele, de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor Regina Maria” și alte asociații.

Anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri este cel mai propice pentru a fi reparată o mare nedreptate, iar Monumentul „Eroului Necunoscut” să stea din nou pe locul unde a fost ridicat de străbunii noștri, iar pentru omagierea lor, la inaugurarea monumentului, în 1 DECEMBRIE 2018, cu pioșenie să fie rememorate cuvintele rostite la 1 DECEMBRIE 1922:

Ne plecăm deci cu smerenie frunțile, în această zi senină, pentru slăvirea memoriei celor morți pe întinsul câmpiilor de luptă; slăvim și pe cei vii, care ridicându-se deasupra vulcanului de patimi, zidesc temple pentru înălțarea trecutului glorios!

Menţionăm că procesul realizării acesteia decurge conform planului şi nu sunt probleme legate de reamplasare, cum greșit s-a vehiculat în unele articole din presa locală, iar dacă aveţi întrebări sau nelămuriri, vă rugăm să le adresaţi asociaţiei sau reprezentantului acesteia, Voicu Şichet. Datele de contact le găsiţi pe pagina de Facebook şi pe site-ul nostru.

Vă mulţumim pentru sprijin şi susţinere!