Marți, 16 aprilie 2024, la Hodod și Lelei au reînceput activitățile în cadrul Programului multianual ”COMEMORAREA EROILOR NEAMULUI ÎN JUDEȚUL SATU MARE”, derulat sub coordonarea Instituției Prefectului județul Satu Mare de către asociațiile de rezerviști militari din MAI, SRI și MApN, în parteneriat cu primării locale, Consiliul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare și Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare.

Evenimentele din comuna Hodod au avut ca scop manifestarea recunoștinței față de 20 eroi români căzuți în aprilie 1919 la Hodod și în jur și 4 eroi români căzuți în octombrie 1944 la Lelei.

La manifestările din Hodod și Lelei, memoria eroilor români înmormântați în acele locuri a fost onorată prin participarea domnilor: Ioan Tibil, prefectul județului Satu Mare; Radu Iancu, directorul Cancelariei prefectului; Balog Ferenc și Kaszta Otto Mihai, primarul/viceprimarul comunei Hodod; lt.col. Bujor Raț, comandantul Garnizoanei Satu Mare; Liviu Marta, managerul Muzeului Județean Satu Mare; Zamfir Danciu, directorul Direcției pentru Cultură Satu Mare și a ofițerilor activi – reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Someș Satu Mare, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare.

Ca de obicei, baza participării a fost constituită din rezerviști militari proveniți din MAI, SRI și MApN, ofițeri și subofițeri în rezervă, cu sau fără funcții de conducere în asociațiile lor: Iosif Pordea, Gheorghe Strâmb, Vasile Budurlean, Vasile Ardelean, Gheorghe Boje, Gheorghe Mărieș, Lucian Bucureștean, Adrian Mocan, Daniel Olteanu, Giorgil Țiplea, Ioan Dăniloaia, Cornel Odoroaga, Ioan Tarța, Ioan Grosu, Mihai Olea, Zoltan Erdei și subsemnatul.

Au fost prezenți elevi și cadre didactice ai Școlii Gimnaziale ”Wesselenyi” din Hodod.

Parastasul eroilor căzuți în aceste locuri, acum 105 ani, respectiv 80 ani, și sfințirea mormântului de război din Lelei au fost săvârșite de către părintele protopop Florian Mocan din cadrul Protopopiatului Ortodox Român din Carei, preoții militari și capelani din Garnizoana Satu Mare – Cristian Silaghi și Florin Silaghi împreună cu preotul paroh Alin Vasile Nemeș din Giurtelecul Hododului.

Garda la cele două morminte de război a fost asigurată de col. (r) Vasile Budurlean și plt. maj. (r) Ioan Tarța.

Au rostit cuvinte de bun venit și alocuțiuni domnii: Balog Ferenc –  primarul comunei Hodod, Ioan Tibil – prefectul județului Satu Mare, Zamfir Danciu – directorul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, col. (r) Gheorghe Strâmb, prim vicepreședintele ANCMRR din MAI, Mihai Mocan – muzeograf în cadrul Muzeului Județean Satu Mare și speakerul acestor evenimente, precum și ing. Florian Găzdac, consilier în cadrul Instituției Prefectului județul Satu Mare, coordonator al Programului din partea acestei instituții.

În cele două locații, momentul artistic adecvat locului și evenimentului, a fost foarte bine ales și emoționant realizat de doamna Angela Munteanu, partenera noastră în Program.

S-au depus câte două coroane de flori în fiecare loc, din partea: Consiliului Local și Primăriei Hodod, respectiv Instituției Prefectului Județului Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, unităților din sistemul national de ordine publică, apărare și siguranță națională, Muzeului Județean Satu Mare, Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, Asociațiilor de rezerviști militari din MAI, SRI și MApN și Asociației Rezervistului Militar Carei.

Aspecte relevante

1. Urmare informației inițiale prezentate în urmă cu an de zile, tot în Hodod, domnul Zamfir Danciu a precizat că prin Ordinul ministrului culturii nr. 2695 din 21.03.2024, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 352/15.04.2024 s-a hotărât clasarea ca monument istoric categoria IV – grupa valorică A, cu denumirea Mausolelul eroilor români căzuți în luptele de la Hodod din 1919, a imobilului înscris în CF nr. 103954 Hodod. 

Domnia sa și-a manifestat gratitudinea față de mai multe persoane ce au avut un rol benefic legat de acest obiectiv istoric: regretatul Radu Ovidiu Ardelean și dr. Claudiu Porumbăcean, de la Muzeul Județean Satu Mare, arh. Emodi Tamaș Peter, colectivul Direcției Județene pentru Cultură  Satu Mare, Balog Francisc – primarul comunei Hodod, dr. Arh. Andreea Pop, dr.habil. arh. Hanna Derer, lector univ. Dr. Vlad Bedros.

Din modestie, domnul director Zamfir Danciu nu și-a relevat rolul decisiv în clasarea ca monument istoric de categoria A și efortul personal, perseverența sa pe parcursul a trei ani de zile.

2. La Lelei, mormântul comun de război al eroilor căzuți în octombrie 1944 a fost refăcut conform prevederilor legale, cu avizul ONCE București, și cu implicarea directă a unor oameni hotărâți.

Menționez că ideea de refacere a mormântului am recepționat-o în urmă cu doi – trei ani de la două persoane, independent unul față de celălalt: ing. Florin Găzdac, consilier la Prefectura Satu Mare și părintele Cristian Silaghi de la IJJ Satu Mare, cel care este legat sentimental de acest loc. Prin consecvența domnului consilier ing. Florian Găzdac, refacerea mormântului de la Lelei s-a repus ca obiectiv prioritar, în cadrul Programului de comemorare eroi.

Totul s-a derulat rapid și eficient, determinat de Calendarul de evenimente din Program. Exista efectiv de anul trecut suportul financiar parțial din partea unui primar din județ, iubitor de istorie și prețuitor față de eroii neamului, care dorește să rămână anonim. S-a beneficiat de sprijinul domnului Balog Ferenc, primarul comunei Hodod și al angajaților primăriei care au anvelopat într-o carcasă de beton mormântul de pământ și au ajutat la montarea monumentului funerar. S-a concretizat suportul eficient al domnului părinte protopop Florian Mocan în acordarea permisiunii de acces și adoptarea unei variante de mormânt conforme zonei în care este Biserica ortodoxă din Lelei, clasată ca monumet istoric clasa B. Până la ora la care scriu aceste rânduri, ANCMRR din MAI, Filiala Satu Mare și ACMRR – SRI, Sucursala Satu Mare, alături de militari activi și în rezervă din mai multe unități militare și-au exprimat intenția fermă de a contribui la partea din sumă neacoperită.  

Un laudatio de final domnului consilier ing. Florian Găzdac și celorlalți colegi activi și rezerviști care au înțeles importanța refacerii mormântului de război.       

Colonel (r) ing. Ștefan Coșarca

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2024/04/Lelei-1024x449.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2024/04/Lelei-150x150.jpgadmintemporaActivitățiDiverseMarți, 16 aprilie 2024, la Hodod și Lelei au reînceput activitățile în cadrul Programului multianual ”COMEMORAREA EROILOR NEAMULUI ÎN JUDEȚUL SATU MARE”, derulat sub coordonarea Instituției Prefectului județul Satu Mare de către asociațiile de rezerviști militari din MAI, SRI și MApN, în parteneriat cu primării locale, Consiliul Județean Satu...Asociatia Civica Tempora Satu Mare