Dragi prieteni ai Asociaţiei Civice Tempora Satu Mare şi ai revistei Eroii Neamului,

Iată că revista noastră a ajuns la numărul 50 al noii serii. Am ajuns la o importantă bornă a drumului început în toamna anului 2009, perioadă în care, sperăm noi, am oferit ceva sătmărenilor, altceva decât ştiri alarmiste sau can-canuri politice. Am reuşit, zic eu, să impunem pe piaţa revuistică sătmăreană, şi nu numai, o revistă cu adevărat de cultură şi educaţie patriotică, să punem o cărămidă la clădirea unei conştiinţe comunitare a apartenenţei noastre la nişte valori şi principii, la o morală creştină, la o atitudine civică, la sentimente patriotice şi, pe cale de consecinţă, la un POPOR, la o NAŢIUNE, la o PATRIE. Consider că am reuşit acest lucru doar încercând să scoatem la lumină oameni, fapte şi evenimente care ne-au marcat trecutul, cu accent pe cinstirea memoriei eroilor ce şi-au dat viaţa pe câmpurile de bătălie pentru unitatea şi neatârnarea ţării, fără accente de naţionalism exacerbat.

În Jurnalul cimitirelor şi monumentelor eroilor din acest număr aniversar, şi în alte articole, puteţi citi mai multe, aici vreu doar să scot în evidenţă câteva aspecte, de fapt demersuri ale noastre, în care nădăjduim că ne vom bucura de sprijinul dumneavoastră, al tuturor. Şi fac acest lucru deoarece ediţia tipărită va apărea doar undeva în luna mai, după ce se va fi consumat întreaga procedură de atribuire a finanţării neambursabile din partea Consiliului Judeţean Satu Mare, căruia îi mulţumim şi pe această cale pentru sprijinul acordat în editarea revistei noastre, precum şi a altor volume sau pentru organizarea de manifestări cultural-ştiinţifice de profil.

În primul rând, cu ocazia apariţiei numărului 50, dorim să edităm un volum aniversar care să cuprindă Indicii bibliografici, respectiv toţi autorii cu articolele, studiile, eseurile sau poeziile lor publicate în cele 50 de numere (circa 1500), precum şi mesaje, aprecieri şi comentarii din partea cui doreşte (autorităţi locale şi judeţene, sponsori, autori şi colaboratori, reprezentanţi de instituţii şi organizaţii, cadre didactice şi elevi, oameni de cultură, istorici, preoţi şi, nu în ultimul rând, cititori) referitor la ceea ce consideră fiecare că reprezintă această revistă în peisajul publicistic sătmărean, regional şi naţional. În acest sens, facem apel la toate categoriile enumerate să ne transmită, până la 30 aprilie 2022, gândurile, opiniile, criticile, sugestiile etc., pe care le consideră necesare pentru mai bunul mers al acestui proiect.

Menţionez că intenţia noastră este de a lansa volumul omagial, Eroii Neamului – 50, cu ocazia Zilei Eroilor (2 iunie 2022), în cadrul Conferinţei „Eroi şi Martiri”, organizată de asociaţia noastră în Catedrala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, susţinută de părintele Constantin Necula de la Sibiu şi profesorul Ion Cârja din Cluj Napoca, manifestare la care, de asemenea aşteptăm pe toţi cei interesaţi.

Apoi, având în vedere că în 2022 se împlinesc 85 de ani de la construirea Catedralei ortodoxe Adormirea Maicii Domnului din municipiul Satu Mare, părintele paroh dr. Cristian Boloş – valorosul nostru colaborator, împreună cu Consiliul Parohial şi alţi „oameni de bine”, şi-au propus ridicarea unui important monument de for public în imediata vecinătate: Biserica şi Armata Română. Monumentul, turnat în bronz, va reprezenta omagiul sătmărenilor adus Armatei Române care, nu numai că a eliberat aceste ţinuturi în 1919, dar a şi contribuit determinant la construirea catedralei, prima biserică ortodoxă din municipiul Satu Mare.

Pe această cale, facem apel către persoanele, instituţiile şi agenţii economici cu posibilităţi financiare să sprijine acest demers civic, patriotic şi spiritual deosebit. Acesta se poate face  direct la biserică, sau prin virament în contul Parohiei Ortodoxe Române nr.1 Adormirea Maicii Domnului Satu Mare nr. RO91 BTRL RONC RT03 5512 2003, deschis la Banca Transilvania,  CIF: 7831805, persoane de contact: pr. Cristian Boloş, 0740216146 şi subsemnatul, 0740084131.

Înainte de a încheia aceste câteva rânduri, mai mult de promovare a unor noi proiecte decât de evocare a realizărilor noastre de pe parcursul celor aproape 13 ani de când a apărut primul număr al revistei, doresc să aduc mulţumiri deosebite autorilor şi colaboratorilor care, prin truda lor, trimestru de trimestru, au făcut posibilă atingerea acestei performanţe. Fără efortul lor, fără ataşamentul permanent manifestat faţă de valorile pe care revista noastră le promovează, nu cred că am fi ajuns la acest număr aniversar acum. Poate niciodată. Pe lângă mulţumiri şi adânci plecăciuni, le adresez urări de viaţă lungă, sănătate, putere de muncă şi multe realizări şi bucurii, atât în plan personal cât şi profesional!

Aceleaşi gânduri se îndreaptă şi către cei care au asigurat de-a lungul anilor suportul material, financiar şi moral pentru apariţia revistei, respectiv sponsorilor şi cititorilor noştri, precum şi d-rei Alina Vili – tehnoredactor şi Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului Lauretane din Baia Mare, care realizează tipărirea în condiţii grafice deosebite.

Dumnezeu să le ajute tuturor să-şi împlinească visele!

Până la apariţia fizică a revistei, lectură plăcută pe net!

Cu deoesbită consideraţie,

Colonel (r) Voicu Şichet

Descarca Revista Eroiii Neamujlui nr. 50

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2022/04/EN-50.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2022/04/EN-50-150x150.jpgadmintemporaDiverseRevista EROII NEAMULUIDragi prieteni ai Asociaţiei Civice Tempora Satu Mare şi ai revistei Eroii Neamului, Iată că revista noastră a ajuns la numărul 50 al noii serii. Am ajuns la o importantă bornă a drumului început în toamna anului 2009, perioadă în care, sperăm noi, am oferit ceva sătmărenilor, altceva decât ştiri...Asociatia Civica Tempora Satu Mare