În 25 Mai 2019 se împlinesc 100 de ani de la vizita familiei regale în noile teritorii ale României Mari. Trecând prin mai multe localități din partea de Vest a României, în data de 25 Mai 1919 Regele Ferdinand și Regina Maria au poposit la Carei.
Pentru marcarea acestui moment, în data de 18.05.2019, începând cu ora 17:00, la Castelul Karolyi din Carei, Consiliul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan Alba Iulia, Muzeul Orășenesc Carei și Asociația Civică Tempora Satu Mare, vor organiza expoziția ”100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în județul Satu Mare – Carei 25 Mai 1919”.

Iuliu Maniu,aflat la Careii Mari încă din prima parte a lunii aprilie,a fost cel care a pregătit  în amănunt vizita Suveranilor României.

Astfel, în dimineaţa zilei de 25 mai 1919, la gara din Careii Mari, Regele Ferdinand al României este întâmpinat de către toate feţele bisericesti din oraş, fără deosebire de confesiune, de mulţime de popor si armată, de către preotul Vasiliu Pătcaşiu  împreună cu renumitul cor din Hotoan, despre care se consemnează în Cronica Hotoanului”, Ed. Citadela, Satu Mare, 2012, pp. 167-169).

Primirea grandioasă ce i s-a făcut familiei regale române, numai în poveşti are păreche. Au fost de faţă peste 12 mii ostaşi de toată branşa iar poporul adunat de toate clasele din comitatele Sătmar, Chioar, Ţara Oaşului, Maramureş şi Sălaj în număr peste 30 mii /(…)/ Fie binecuvântată ziua măreaţă şi de vecinică dulce amintire.”

La gară, Maiestatea SA a primit raportul generalului Traian Moșoiu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oşenii veniţi la Carei, aflaţi azi, la aproape un secol de la eveniment, în lumea de dincolo, au realizat în 1919 un arc peste milenii. Aceşti încăpăţânaţi de la hotarul nord-vestic al românităţii, descendenţi ai dacilor liberi, războinici retraşi în Nord, după ce l-au pierdut tragic la anul 106 d. Hr. pe Decebal, iată că şi-au regăsit Regele la 1919, după aproape două milenii, în persoana lui Ferdinand I cel Loial. Urmaşii celor ce n-au putut fi protejaţi de Zamolxe, au aflat îndurare la Dumnezeu, ca semn că istoria mai şi repară unele nedreptăţi.

http://www.buletindecarei.ro/2019/05/100-de-ani-de-la-vizita-regelui-ferdinand-intregitorul-la-carei-manifestare-expozitionala.html

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2019/05/rege-ferdinand-careii-mari-preoti.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2019/05/rege-ferdinand-careii-mari-preoti-150x150.jpgadmintemporaDiverseÎn 25 Mai 2019 se împlinesc 100 de ani de la vizita familiei regale în noile teritorii ale României Mari. Trecând prin mai multe localități din partea de Vest a României, în data de 25 Mai 1919 Regele Ferdinand și Regina Maria au poposit la Carei. Pentru marcarea acestui moment,...Asociatia Civica Tempora Satu Mare