Centenarul Marii Uniri este un prilej și pentru elevii și profesorii Colegiului Național Mihai Eminescu să evoce un moment important al istoriei, să consolideze legăturile dintre generații, să iubească mai mult pământul natal și comunitatea în care trăiesc, să se respecte reciproc.

Elevii și profesorii Colegiului Național Mihai Eminescu au onoarea și bucuria să vă invite în zilele de 7 și 8 noiembrie 2018 la evenimentele dedicate Zilei Naționale a României, sub genericul „Celebrăm România”. Sunt parteneri în acest proiect: Primăria Municipiului Satu Mare, Centrul Cultural ”G.M. Zamfirescu”, Asociația de părinți a elevilor de la Colegiul Național Mihai Eminescu, Asociația Civică „Tempora” Satu Mare, Consiliul școlar al elevilor de la Colegiul Național Mihai Eminescu.

Anul 1918, prin Unirea Transilvaniei cu România, are o semnificație deosebită pentru liceu, care-si datorează existența acestui eveniment. În octombrie 1919, ca rezultat al Marii Uniri, își începea activitatea Liceul Mihail Eminescu. Alături de centenarul statului român, liceul mai sărbătorește 50 de ani de la lansarea primei reviste a școlii – „Luceafărul” și 10 ani de la fondarea Alianței Colegiilor Centenare. Din 2008, Colegiul Național Mihai Eminescu este membru fondator al acestei alianțe.

Miercuri, 7 noiembrie 2018, cu începere de la ora 17, la Casa de Cultură a Sindicatelor va avea loc prezentarea enciclopediei digitale “România 1918. Oameni, momente și imagini” de către prof. Radu Jugureanu, reprezentant Siveco și coordonator al proiectului. Enciclopedia digitală este o colecție unică de izvoare istorice: imagini rare, filme, vizualizări în 3D ale unor monumente care evocă Marea Unire, fotografii de epocă animate, mărturii de pe front și din spatele frontului.

În partea a doua a manifestării din 7 noiembrie se va desfășura spectacolul artistic „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” pregătit de elevii și profesorii colegiului. Poezia și cântecul patriotic, alături de folclorul românesc, ne vor aduce aminte de obiceiurile și de tradițiile străbune.

Activitățile vor continua joi, 8 noiembrie 2018, la ora 9:00, cu ceremonia de arborare a drapelului României în curtea colegiului, în colaborare cu Instituția Prefectului județului Satu Mare și militari din Garnizoana Satu Mare.

Catargul și drapelul au fost donate de Asociația Civică Tempora.

La ora 9:45, la bustul poetului Mihai Eminescu din fața colegiului, va avea loc slujba de cinstire a memoriei înaintașilor de Sf. Arhangheli Mihail și Gavril. În perioada interbelică această zi era celebrată ca zi a patronului spiritual al școlii.

La ora 10:00 va fi dezvelită o placă aniversară la 50 de ani de la apariția primului număr al revistei “Luceafărul”. Evenimentul va fi urmat de lansarea ediției jubiliare a revistei în Sala festivă dr. Vasile Lucaciu, a colegiului, în prezența a numeroși invitați, printre care inițiatori și redactori de-a lungul timpului, ai acestei reviste.

La ora 12:00, în Sala festivă dr. Vasile Lucaciu, se va lansa al 15-lea caiet eminescian intitulat “Directorii Liceului Mihail Eminescu – Colegiul Național Mihai Eminescu”, autori: prof. dr. Ovidiu T. Pop și elevii Ioana Bura și David Fechete – din clasa X B. Va fi un prilej de reîntâlnire cu foști directori ai liceului.

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/08/IMG-20180815-WA0014-1-768x1024.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/08/IMG-20180815-WA0014-1-150x150.jpgadmintemporaCentenarul UniriiCentenarul Marii Uniri este un prilej și pentru elevii și profesorii Colegiului Național Mihai Eminescu să evoce un moment important al istoriei, să consolideze legăturile dintre generații, să iubească mai mult pământul natal și comunitatea în care trăiesc, să se respecte reciproc. Elevii și profesorii Colegiului Național Mihai Eminescu au...Asociatia Civica Tempora Satu Mare