Asociația Civică Tempora încheie azi proiectul Un Catarg pentru Centenar, inițiat în anul 2017, cu scopul instalării la instituții de cult și învățământ, de catarge cu drapelul național.

Ultimul a fost montat în curtea Colegiului Național Mihai Eminescu și sfințit cu ocazia sărbătorii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din data de 8 noiembrie 2018, la evenimentele dedicate Zilei Naționale a României, sub genericul „Celebrăm România”, organizate de elevii și cadrele didactice ale celei mai de prestigiu instituții de învățământ din județ.

Serviciul militar a fost asigurat de 3 detaşamente ale unităţilor militare din Garnizoana Satu Mare.

La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor judeţene și locale, ai unităţilor militare şi ai altor instituţii.

Instituția Prefectului Satu Mare a fost reprezentată de subprefectul Altfatter Tamas Ferenc.

Călin Durla inspectorul școlar general a felicitat inițiativa de montare de catarge cu drapelul național și a urat elevilor mult succes în demersurile lor, astfel încât la concursurile internaționale la care vor participa să aibă succes și să se bucure de înălțarea drapelului național și intonarea imnului.

Adrian Albu viceprimarul municipiului Satu Mare a lăudat de asemenea inițiativa Asociației Civice Tempora, iar doamna Doina Feher a felicitat inițiatorul acestui proiect, col (r) Voicu Șichet.

Voicu Șichet a afirmat că:

Dacă în urmă cu 42 de ani, în toamna anului 1976, când am păşit pentru prima dată în această curte, mi-ar fi spus cineva că în preajma aniversării Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, voi fi protagonistul unei astfel de manifestări şi că prin intermediul meu citadela învăţământului sătmărean va beneficia de un Catarg pe care flutură Drapelul României, i-aş fi zis că nu ştie ce vorbeşte. Şi, totuşi, lucrurile aşa stau.

Pe lângă sentimentul de bucurie care mă cuprinde datorită faptului că proiectul iniţiat de noi în primăvara anului trecut, denumit generic „Un catarg pentru Centenar”, a fost însuşit de multe şcoli şi biserici din judeţul nostru, numărul unor astfel de obiective-simbol mărindu-se pe zi ce trece, cu cât ne apropiem de marea sărbătoare, mă mai cuprinde unul, acela de mândrie. Chiar dacă preacucernicii părinţi aici de faţă vor spune că acest sentiment nu este tocmai ortodox, nu pot să fiu altfel decât mândru, dar, totuşi, nu trufaş, pentru că la iniţiativa mea şi cu sprijinul nemijlocit al meu şi al colegilor de la Asociaţia Civică Temora Satu Mare, bineînţeles ajutaţi şi de către oameni de bine şi cu dare de mână, s-au amplasat catarge în 3 locuri dragi mie: la biserica din Tătăreşti, la umbra căreia mi-am petrecut copilăria, la catedrala ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Satu Mare, unde sunt consilier parohial de peste 12 ani, iar acum la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, instituţia de învăţământ emblematică a judeţului nostru în care m-am format şi eu, la fel ca mii şi mii de sătmăreni, în anii frumoşi ai adolescenţei.

Mulţumesc conducerii colegiului că a fost de acord cu iniţiativa mea şi vă rog să consideraţi că acest catarg, drapelul şi placa memorială sunt cadoul meu, nu numai pentru marea sărbătoare de la 1 Decembrie, ci şi pentru aniversarea dumneavoastră, şi a noastră de altfel, a tuturor „eminescienilor”, cum ar spune prietenul prof. dr. Ovidiu T. Pop, împlinirea, la anul, a unui secol de când această şcoală este românească şi poartă numele celui fără de pereche, artizanul şi şlefuitorul frumoasei şi duioasei limbi pe care o vorbim noi astăzi, marele Mihai Eminescu.

Poate unii se întreabă de ce am iniţiat acest mic proiect, de ce am ţinut atât de mult ca şcolile şi bisericile româneşti să aibă amplasate catarge de susţinere a Drapelului Naţional. Conform credinţei noastre strămoşeşti, eroii, la fel ca martirii creştinătăţii, sunt consideraţi sfinţi, deci au asigurat un loc în Rai, pentru că s-au jertfit pentru ţară, pentru credinţă, pentru libertate, pentru un ideal. Şi cum Raiul este sus, în Cer, catargul face legătura între noi, cei de azi şi de mâine, beneficiarii jertfei eroilor, şi ei, toţi cei care şi-au dat viaţa pe altarul sfânt al Patriei. Credem că la fiecare astfel de moment înălţător, ei ne privesc de sus şi se bucură că nu i-am uitat, că jerfa lor nu a fost zadarnică.

Iar faptul că în vârful catargului este înălţat şi flutură în vând Drapelul Naţional, ne aduce aminte că toţi eroii pe care-i cinstim astăzi şi de alte multe ori de-a lungul unui an, au luptat şi au murit sub faldurile sale în primul şi al doilea război mondial. Tot sub faldurile sale s-a luat decizia epocală de la Alba Iulia acum 100 de ani. De aceea, şi noi, generaţia actuală, care avem deosebitul prilej de a sărbători Centenarul, dar şi cele ce vor veni după noi, trebuie să ne călăuzim paşii în viaţă cu gândul la Tricolor şi la toţi cei care s-au jertfit pentru ca noi astăzi să-l putem arbora oriunde cu mândrie, să-l cinstim şi să-i acordăm onorul de câte ori avem ocazia. Drept urmare, Catargul, având în vârf Tricolorul, poate fi comparat cu un Altar din biserică, iar în faţa Altarului, locul cel mai sfânt în care coboară Dumnezeu printre noi, trebuie să stăm întotdeauna cu faţa. Deci, niciodată să nu-i întoarcem spatele Drapelului Naţional, care este Altarul Patriei.

Dragi elevi, mă adesez direct vouă, celor ce reprezentaţi viitorul acestei naţii. Să fiţi convinşi că bucuria supremă pentru reuşita în viaţă o s-o aveţi dacă succesele voastre se vor datora învăţăturii temeinice, pregătirii profesionale impecabile şi muncii corecte, cinstite şi cu dăruire. Cu dăruire faţă de cei dragi, de familie, de colegi, faţă de comunitatea în care veţi activa, faţă de neam, faţă de ţară şi, nu în ultimul rând, faţă de Drapelul Naţional. Să vă doriţi mereu ca eforturile voastre, acum în studiu şi apoi în muncă, să fie răsplătite precum succesele marilor sportivi: cu intonarea Imnului Naţional şi înălţarea Tricolorului pe cel mai înalt catarg!!

În final, doresc să vă adresez o invitaţie tuturor celor prezenţi: Pe Întâi Decembrie, de Centenar, mi-ar face mare plăcere să fiţi cu toţii prezenţi la dezvelirea şi sfinţirea Monumentului Eroului Necunoscut din Piaţa Libertăţii. Este o operă comemorativă de război inaugurată la 1 decebrie 1922 şi refăcută de actuala generaţie, după ce, în urma ciopârţârii României Mari prin dictatele bolşevice şi fasciste din anul 1940, a dispărut cu desăvârşire din peisajul urban al Sătmarului. Nu veţi regreta: puţine sunt, în România, momentele în care o generaţie repară şi raface ceea ce au distrus neprietenii din moştenirea lăsată nouă de înaintaşi!!

Cu speranţa că acest catarg de susţinere a Drapelului Naţional, dar mai ales sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, vă vor fi imbold şi crez în tot ceea ce faceţi, vă vor îndruma paşii spre pacea socială de care are atâta nevoie societatea româneacă actuală, adresez tuturor românilor, cetăţenilor români trăitori în România şi celor iubitori de România, un călduros La mulţi ani! Şi sărbători fericite, că se apropie şi ele…

Liviu Rotaru directorul Colegiului Național Mihai Eminescu a mulțumit Asociației Civice Tempora pentru donația făcută.

A urmat un scurt moment religios de sfințire a drapelului, după care sub acordurile imnului național acesta a fost ridicat pe catarg de militari.

În final s-a derulat un program artistic.

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/11/20181108_093449-e1541666807334-501x1024.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/11/20181108_093449-e1541666807334-150x150.jpgadmintemporaActivitățiCentenarul UniriiAsociația Civică Tempora încheie azi proiectul Un Catarg pentru Centenar, inițiat în anul 2017, cu scopul instalării la instituții de cult și învățământ, de catarge cu drapelul național. Ultimul a fost montat în curtea Colegiului Național Mihai Eminescu și sfințit cu ocazia sărbătorii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril...Asociatia Civica Tempora Satu Mare