Eveniment Istoric la Satu Mare
Așa după cum se știe, sâmbătă, 1 iunie 2024, municipiul Satu Mare a fost în straie de sărbătoare pentru a aniversa 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu – Erou al Națiunii Române, cel care a intrat în istorie și a rămas în conștiința poporului român drept „Crăișorul Munților”. Totodată, s-au aniversat 100 de ani de la constituirea satelor de moți, urmași ai Iancului și ai lui Horea, din județul nostru, precum și 10 ani de la dezvelirea și sfințirea bustului marelui bărbat al neamului românesc, situat în Centrul nou al municipiului Satu Mare.
Așa după cum este datina străbună la români, orice lucru, dar mai ales o intreprindere de o asemenea anvergură, începe cu Dumnezeu, cu rugi înălțate către Sfânta Treime, drept mulțumire pentru bunătățile ce le ravarsă zilnic asupra noastră, precum și de cerere pentru ocrotirea de răul lumesc. Astfel, începând cu ora 9.30, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Satu Mare, a avut loc o Sfântă Liturghie arhierească, săvârșită de PreaÎnaltul Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și PreaSfinția Sa Timotei Sătmăreanul, episcop vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, mitropolitul Andrei a evocat personalitatea lui Avram Iancu, exprimându-și satisfacția pentru prezența la un astfel de moment important organizat de urmașii Crăișorului stabiliți pe meleagurile sătmărene.
A urmat o scurtă slujbă și ridicarea unui parastas la bustul eroului, săvârșită tot de către cei doi ierarhi, după care s-au depus numeroase coroane și jerbe de flori din partea autorităților, partidelor politice, a instituțiilor și organizațiilor neguvernamentale ce au legătură cu Avram Iancu.
Următorul moment cuprins în suita manifestărilor din această memorabilă zi a fost și cel mai important, respectiv Simpozionul științific „AVRAM IANCU. MOȚII – FĂURITORI DE NEAM ȘI ȚARĂ”, desfășurat la Casa de Cultură a Sindicatelor, avându-l „cap de afiș” pe președintele Academiei Române, academicianul Ioan-Aurel Pop, al cărui cuvânt îl puteți accesa aici Video.
Au mai susținut discursuri: prof. univ. dr. Ioan Bolovan, memebru corespondent al Academiei Romîne, directorul Institutului de istorie „Geoege Barițiu” al academiei Române, prof. dr. Mirela Mocan, director la Liceul Tehnologic de Turism Arieșeni, prof. Victor Bercea, președintele de onoare al Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, dr. Daniela Bălu, director la Muzeul Județeam Satu Mare, care a fost și moderatoarea evenimentului, și Mircea Dobra, președintele filialei Satu Mare a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, morganizatorul și gada tuturor manifestărilor. În cadrul simpozionului a fost lansat și volumul „Biografia lui Avram Iancu”, autor Iosif Sterca Șuluțiu de Cărpeniș, care s-a distribuit gratuit participanților, cele 500 de exemplare epuizându-se în câteva minute.
A urmat, pe scena amplasată pe platoul din fața Casei de Cultură, un spectacol de gală, avându-i „cap de afiș” pe Andrei Păunescu și Veta Biriș, cunoscuți promotori ai cântecelor patriotice în general, și a celor dedicate moților și lui Avram Iancu în special. Au mai susținut minirecitaluri Aida Negrea, Paula Hriscu, elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Satu Mare și Răzvan Roșu cu Ansamblul „Tecerașii”, care au încântat auditoriul cu muzica tradițională moțească.
Parafrazându-l pe domnul Academician Ioan Aurel Pop, care în mai multe rânduri a afirmat că Ardealul respiră prin 2 plămâni, unul ortodox și unul greco-catolic, chiar și în cuvântul de la acest eveniment scoțând în evidență buna conlucrare a celor două biserici în perioada zbaterilor românilor ardeleni pentru emancipare și unitate națională, trebuie să spunem că și manifestările de sâmbătă de la Satu Mare au avut 2 plămâni: Mircea Dobra și Daniela Bălu. Dacă primul era dator să organizeze și să se implice în derularea activităților prin „fișa postului”, fiind, în fapt, președintele tuturor moților sătmăreni, doamna dr. Daniela Bălu s-a implicat benevol, fără nicio obligație sau sarcină profesională. Și nu s-a implicat oricum, ci cu tot sufletul și toată puterea, contribuid substanțial la reușita tuturor activităților derulate în acea zi memorabilă pentru sătmăreni. Desigur, pentru mine și pentru mulți, atutudinea Domniei sale nu este o surpriză, așa o cunosc personal, de vreo 16 ani, implicată și devotată până la epuizare în orice proiect pe care l-a inițiat personal sau a fost cooptată de altcineva, fie că a fost vorba de moți, de codreni, de oșeni, de veterani de război, de eroi sau alte manifestări de cinstire și promovare a valorilor autentice românești în societatea nostră sătmăreană, multinațională, multiconfesională…
Mulțumim, Daniela pentru generoasa implicare și pentru frumoasele fotografii puse la dispoziția revistei noastre! Mulțumim Mircea! Mulțumim, domnilor academicieni Ioan Aurel Pop și Ioan Bolovan! Mulțumim tuturor celor ce și-au adus o minimă contribuție la reușita evenimentului!
Col (R) Voicu ȘICHET