Dragi prieteni ai Asociaţiei Civice Tempora Satu Mare şi ai revistei Eroii Neamului,

Aşa după cum ne-am propus încă de la sfârşitul lui 2021, am reuşit în acest an, pe lângă editarea celor 4 numere ale revistei, şi editarea unui volum aniversar dedicat apariţiei cu numărul 50 al revistei, serie nouă. Nu a fost uşor! Şi nu că ar fi fost cine ştie ce de muncă în alcătuirea lui, ci din cauza dificultăţilor financiare întâmpinate în acest an, despre a căror origine şi natură am vorbit în ultimele numere ale revistei, nu mai insist.

Referitor la conţinutul volumului aniversar, având titlul Eroii Neamului – 50, acesta cuprinde în prima parte indicii bibliografici (Bibliografie completă cum am numit-o eu) cu toţi autorii şi materialele publicate în cele 50 de numere, iar în partea a doua mesaje din partea prietenilor revistei – autori, finaţatori/sponsori, autorităţi, cititori.

Am afirmat că nu a fost cine ştie ce de muncă, referindu-mă strict la punerea în pagină a textului pentru formatul de carte, pentru că ţinerea evidenţei indicilor bibliografici a fost o muncă desfăşurată după apariţia fiecărui număr, un fel de epilog după efortul şi stresul de a aduna suficient material, şi de calitate, pentru scoaterea la timp şi în bune condiţii a revistei de-a lungul celor peste 13 ani de când mă ocup de ea. Consider că nu a fost o muncă în zadar, deoarece, prin aceşti indici, volumul devine un instrument de lucru foarte util istoricilor, cercetătorilor, dar şi cititorilor avizi de istorie (bine ar fi ca printre aceştia să se numere cât mai mulţi tineri, elevi din liceele şi gimnaziile sătmărene), pentru că pot accesa/găsi mai uşor articolele şi autorii care consideră că sunt de interes, dat fiind că toate numerele revistei sunt disponibile, în format pdf, pe acest site. Foarte probabil ca, în viitor, să postez întregul volum, pentru că exemplarele tipărite nu sunt într-un număr prea mare ca să poată satisface interesul tuturor. În plus, munca pe calculator, mai ales obţinerea de informaţii de pe internet este, după cum merg lucrurile, viitorul.

În ceea ce priveşte mesajele aniversare, pot spune că sunt destule, dar, sincer, m-am aşteptat la mult mai multe, însă şi-au făcut timp să scrie câteva rânduri cei care sunt cu adevărat prieteni ai revistei, fapt pentru care le mulţumesc.

Dacă am pomenit de mulţumiri, trebuie să le adresez şi pe această cale câtorva dintre colaboratorii, mai vechi sau mai noi, care mi-au stat alături, m-au sprijinit şi m-au încurajat de când au luat contact cu revista până în prezent. Şi sper s-o facă şi în viitor, atâta timp cât vom putea continua acest demers, date fiind condiţiile tot mai vitrege pentru astfel de activităţi. Cu speranţa că nu voi supăra pe nimeni, toţi cei care au scris şi scriu la revistă fiindu-mi foarte dragi (lista este lungă şi o puteţi vedea citind volumul), doresc să menţionez câteva nume, deoarece în carte nu am făcut-o, tocmai pentru a evita ceea ce spuneam la începutul frazei.

I-aş menţiona în prima linie pe: dr. Viorel Câmpean, cel care a publicat cel puţin un articol în toate cele 50 de numere (plus în cele 3 ce au urmat în acest an) şi cu care am avut şi alte multe colaborări şi activităţi comune de când ne cunoaştem; dr. Daniela Bălu, care m-a sprijinit enorm în activităţile conexe editării revistei, dar la fel, dacă nu chiar mai importante, precum organizarea conferinţelor susţinute de părintele Constantin Necula, refacerea şi reamplasarea în centrul municipiului Satu Mare a Monumentului Eroului Necunoscut – Statuia Soldatului Român, iar mai nou am colaborat la realizarea Monumentului omagial „Biserica şi Armata Română”; părintele dr. Cristian Boloş, care la rându-i m-a sprijinit în organizarea conferinţelor cu părintele Constantin Necula şi a fost catalizatorul realizării Crucii Brâncoveneşti – Monumentul „Biserica şi Armata Română”. În plus, toţi 3 sunt coautori, alături de mine şi de alţi 3, la editarea Monografiei Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, care este la tipar şi va fi lansată de Crăciun. De asemenea, toţi 3 mi-au prefaţat, de-a lungul timpului, una sau mai multe cărţi. Tot respectul şi prietenia necondiţionată!!

Dacă am vorbit de prefaţări şi de părintele Constantin Necuala, musai să-i mulţumesc şi dânsului, şi pe această cale, pentru prefaţa la acest volum, pentru că din toamna lui 2019 publică număr de număr în revistă şi pentru că este un prieten şi oaspete al nostru drag în fiecare an pentru a susţine Conferinţa „Eroi şi Mariri”.

Voi mai aminti printre cei mai fideli dintre actualii colaboratori pe: dr. Viorel Ciubotă, ing. ec. Cristian Mareş, dr. ing. Luminiţa Zugravu, prof. Carol C. Koka, dr. Marta Cordea, dr. Pop Ovidiu, ing. Angela Faina, pr. prof. Gheorghe Sălăgean şi lista ar putea continua. Desigur, nu-i pot uita pe doi dintre fondatorii noii serii a revistei, dr. Lucian Cucuiet şi prof. dr. Ioan Viman, precum şi pe regretatul colonel (r) Mircea Blideran. Tuturor, mulţumiri, sănătate şi spor în toate.

În final vreau să informez cititorii că, datorită situaţiei financiare grele prin care trecem, precum şi a unor chestiuni obiective, chiar dacă unele sunt de ordin personal, nu vom organiza o lansare de carte, aşa încât îi invit pe cei interesaţi, în special autorii/colaboratorii şi cei care mi-au transmis mesaje, să mă contacteze pentru a le oferi câte un exemplar. De asemenea, şi ultimul număr din acest an al revistei, 4(53) din 2022, deşi este predat la tipar, nu va apărea decât spre sfârşitul lui decembrie sau începutul lui ianuarie.

Cu speranţa că toate îşi vor găsi o rezolvare favorabilă, în interesul promovării istoriei şi valorilor naţionale, urez tuturor Sărbători fercite, iar praznicul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă sănătate, împliniri, bucurie, pace şi linişte sufletească! Doamne ajută!

Colonel (r)

Voicu Şichet

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2022/12/EN50-748x1024.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2022/12/EN50-scaled-e1671139814240-150x150.jpgadmintemporaDiverseRevista EROII NEAMULUIDragi prieteni ai Asociaţiei Civice Tempora Satu Mare şi ai revistei Eroii Neamului, Aşa după cum ne-am propus încă de la sfârşitul lui 2021, am reuşit în acest an, pe lângă editarea celor 4 numere ale revistei, şi editarea unui volum aniversar dedicat apariţiei cu numărul 50 al revistei, serie...Asociatia Civica Tempora Satu Mare