Prin voinţa lui Dumnezeu, cu implicarea şi dăruirea camarazilor activi şi în rezervă din toate armele şi cu spijinul autorităţilor judeţene şi locale, am reuşit să facem primul pas în proiectul ce vizează comemorarea perpetuă, an de an, a eroilor români ce-şi dorm somnul de veci în ţărâna de pe întreg cuprinsul judeţului nostru. Nu a fost uşor şi nu ne va fi nici de acum înainte, însă, cu credinţă şi năgejde în Cel Atotputernic, vom reuşi! Eroii Neamului au nevoie de recunoştinţa noastră, de strădania noastră în a le păstra vie amintirea, precum şi de rugăciunile noastre. Dacă ei au luptat şi s-au jertfit pentru ca noi, astăzi, să trăim într-o Românie liberă şi suverană, nu avem voie să-i dezamăgim. Ei sunt fundamentul pe care s-a construit România Mare, iar pentru noi, sătmărenii, sunt cei care ne-au oferit şansa de a trăi ca ROMÂNI ÎN ŢARĂ ROMÂNEASCĂ! Să vorbim, să iubim, să râdem şi să plângem în graiul străbun.

Printr-o fericită coincidenţă, prima activitate din acest an din proiectul propus de asociaţiile rezerviştilor militari sătmăreni a coincis cu perioada în care suntem datori a rememora zilele fierbinţi din 16-19 aprilie 1919, zile pe care încercăm de mai mult timp să le includem ca adevărate sărbători pentru municipiul şi judeţul nostru. Până în prezent, atitudinea autorităţilor cu privire la o asemenea perspectivă este destul de refractară, dar vom persevera în această idee până, undeva, cândva, la cineva, va prinde rădăcini.

Aşadar, am avut o săptămână plină de evenimente, în care ne-am străduit să aducem în faţa opiniei publice frânturi din istoria adevărată a acestor meleaguri, dar şi să trezim în sufletele concetăţenilor noştri sentimentele nobile ale iubirii de neam şi ţară, de respect şi omagiu etern pentru jertfa înaintaşilor noştri. Nu ştiu cât am reuşit, dar sunt convins că, în viitor, cu fiecare activitate desfăşurată, vom mai adăuga câte ceva la zestrea ce se cheamă „Cultul eroilor”.

În sinteză, am participat, în echipă, la două emisiuni tv, pe care o să încercăm să le postăm aici, pe site, şi am derulat nu mai puţin de 4 momente comemorative la sfârşitul săptămânii trecute, aşa după cum, de altfel, am informat opinia publică. Cu regretul că doar la activităţile de la Hodod şi Lelei am avut parte de participarea unor reprezentanţi ai autorităţilor, vom lăsa să vorbească vocile obiective ale „cronicarilor”, însoţite de imagini de la faţa locului. Le mulţumim domnilor Florin Răchitan şi Karol C. Koka (vrednicul nostru colaborator de la revista Eroii Neamului) pentru efortul depus, la fel şi redacţiilor de la Informaţia Zilei şi ITV, respectiv Gazeta de Nord-Vest şi Nord-vest TV, pentru amabilitatea şi disponibilitatea de a ne găzdui ca invitaţi în emisiunile tv şi de a ne promova proiectul în paginile tipărite.

Se cuvine să remarcăm, printre reprezentaníi asociaţiilor socio-culturale şi patriotice din judeţ, pe domnul inginer Ionel Costescu care a participat la toate cele 4 momente comemorative, preşedintele Asociaţiei „Codrenii”, căruia îi mulţumim şi pe acestă cale pentru efort.

Din păcate, în afară de Asociaţia Unirea 2009 Carei, prezentă la Hodod şi Lelei, sunt unii reprezentanți care nu au onorat activităţile derulate în memoria înaintaşilor făuritori de ţară. Poate la viitoarele acţiuni…

Colonel (r) Voicu Şichet ****

Comemorări la Hodod și Lelei, unde a început eliberarea județului Satu Mare de regimul bolșevic maghiar în 1919

Florin Răchitan

În organizarea asociațiilor județene ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Ministerul Aparării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și din Serviciul Român de Informații, la hotarele județului Satu Mare s-au desfășurat vineri evenimente de comemorare a eliberării de sub regimul guvernului bolșevic condus de Kun Bela chiar in satul natal al acestuia, Lelei, precum și la Hodod, unde s-au dat cele mai grele lupte în primăvara anului 1919.

La manifestare au participat vicepreședintele Consiliului Județean, Cristian Valer Beseni, și consilierul responsabil de relațiile cu publicul din partea Prefecturii Satu Mare, Florin Găzdac (asta arată cam ce importanță au acordat autoritățile sătmărene acestui eveniment).

Chiar dacă în acest an, din cauza pandemiei, nu vor avea loc parade militare sau alte manifestări cu public numeros, organizatorii invită sătmărenii să participe și la manifestările organizate în Satu Mare, dedicate zilei de 19 aprilie 1919, data intrării pentru întâia dată a Armatei române în Satu Mare și a instaurării administrației românești pe aceste meleaguri, după următorul program:

Duminică, 18 aprilie 2021, după Sfânta Liturghie, la Catedrala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, ctitorie a Armatei Române eliberatoare, se va ridica un parastas în memoria tuturor celor ce şi-au dat viaţa pentru eliberarea Sătmarului şi alipirea lui la Trupul sfânt la ţării în primăvara anului 1919.

Luni, 19 aprilie 2021, ora 12:00, ceremonial religios, ridicarea unui parastas şi depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Piaţa Liberăţii din municipiul Satu Mare.

Eroii Neamului, cinstiți la Satu Mare     

Text și foto: Prof. Carol C. Koka

În cadrul proiectului amplu de Comemorare a Eroilor Neamului, inițiat de conducerile asociațiilor județene ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și din Serviciul Român de Informații, la Satu Mare, în fața Monumentului Eroului Necunoscut din Piața Libertății, a avut loc luni, 19 aprilie, o ceremonie religioasă, ridicarea unui parastas și depunerea unei coroane de flori.

      Manifestarea a fost dedicată zilei de 19 aprilie 1919, data intrării pentru prima dată a Armatei române în Satu Mare și instituirii administrației românești pe aceste meleaguri. Manifestarea a avut loc după ce duminică, 18 aprilie 2021, după Sfânta Liturghie, la Catedrala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, ctitorie a Armatei române eliberatoare, s-a ridicat un parastas în memoria tuturor celor ce și-au dat viața pentru eliberarea Sătmarului și alipirea lui la trupul sfânt al țării în primăvara anului 1919.

      Pentru început a luat cuvântul colonelul (r) Voicu Șichet, care a spus că „pentru noi sătmărenii, luna aprilie are o importanță deosebită, fiind o bornă a istoriei, deoarece  marchează unirea de facto a acestor ținuturi cu România, după mai bine de 4 luni de la proclamarea acestui lucru de către Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.  A fost nevoie de eroismul și jertfa de sânge a ostașilor Armatei Române”.

      La începutul ceremoniei a fost intonat Imnul de stat al României. Un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop de Satu Mare Ioan Socolan, a săvârșit parastasul pentru toți cei ce s-au jertfit în acea campanie victorioasă. A urmat depunerea unei coroane de flori din partea Asociaţiei Civice Tempora şi a asociaţiilor rezerviştilor militari din Satu Mare, precum și a unei jerbe de flori din partea Muzeului Județean Satu Mare, prin doamna director dr. Daniela Bălu.

Scopul acestor acțiuni este întreținerea locurilor de veci ale militarilor români căzuți în cele două războaie mondiale și păstrarea memoriei și sacrificiul acestora în mentalul colectiv, inclusiv a tinerei generații. Aceste fapte de arme nu avem voie să le uităm niciodată, iar memoria celor ce și-au dat viața pentru făurirea și consolidarea României Mari avem datoria de a o cinsti cum se cuvine, an de an, noi și urmașii noștri.

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2021/04/DSC_0003.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2021/04/DSC_0003-150x150.jpgadmintemporaActivitățiDiverseRevista EROII NEAMULUIPrin voinţa lui Dumnezeu, cu implicarea şi dăruirea camarazilor activi şi în rezervă din toate armele şi cu spijinul autorităţilor judeţene şi locale, am reuşit să facem primul pas în proiectul ce vizează comemorarea perpetuă, an de an, a eroilor români ce-şi dorm somnul de veci în ţărâna de...Asociatia Civica Tempora Satu Mare