Dragi prieteni ai Asociaţiei Civice Tempora Satu Mare şi ai revistei Eroii Neamului, aşa după cum bine se ştie, pentru noi sătmărenii, luna aprilie are o importanţă deosebită, fiind o adevărată „bornă a istoriei”, deoarece marchează unirea de facto a acestor ţinuturi cu România, după mai bine de 4 luni de la proclamarea acestui lucru de către Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, mai precis pe 19 aprilie 1919, când, în urma eliberării Sătmarului de către Armata română, aici s-a instalat pentru prima dată în istorie o administraţie românescă, iar românii au putut respira aerul plăcut al libertăţii şi demnităţii naţionale. Nu voi insista asupra a ceea ce s-a petrecut acum 102 ani, în ultimul timp fiind publicate mai multe cărţi, studii, articole documentate sau eseuri despre ceea ce unii istorici consideră a fi cea mai de succes campanie militară a Armatei române din perioada modernă, inclusiv revista noastră găzduind mai multe materiale interesante şi importante, mai ales în anul 2019, an pe care noi l-am numit CENTENARUL SĂTMĂREAN. În schimb, vă propun să parcugem împreună câteva pagini dintr-o carte apărută în 1998 la Editura Muzeului Sătmărean. Este vorba de Jurnalul de operaţiuni al Comandamentului Trupelor din Transilvania (1918 – 1921), două volume, ediţie îngrijită de Viorel Ciubotă, Gheorghe Nicolescu şi Cornel Ţucă, care cuprinde însemnările zilnice privitoare la trupele române după întrarea lor în Transilvania, respectiv din 11 decembrie 1918, până în 31 martie 2021, ultima însemnare din acea zi fiind o Notă: „Cu începere de la 1 aprilie a.c., rapoartele operative se vor înainta direct la Corpurile 6 şi 7 de armată şi Corpul Vânătorilor”. Acest fapt indică, foarte probabil, încetarea existenţei acelui victorios Comandament al Trupelor din Transilvania, unităţile componente fiind repartizate altor structuri. De menţionat că, iniţial, acest comandament îl avea în frunte pe foarte popularul general Traian Moşoiu, care a fost înlocuit în a doua parte a campaniei cu generalul Gheorghe Mărdărescu.

Având în vedere că, normal, în acest jurnal sunt consemnate operaţiunile şi activităţile din perioada în care s-au dat luptele de la Hodod şi s-a eliberat întregul ţinut al Sătmarului, am găsit de cuviinţă să punem la dispoziţia celor interesaţi toate aceste însemnări, începând cu 15 aprile 1919, preziua începerii ofensivei române, până în 22 aprilie 1919, când ostilităţile se derulau deja dincolo de graniţele actuale ale judeţului Satu Mare. Am făcut acest lucru pentru ca cititorul să afle din sursă directă care era situaţia militară şi politcă în acea perioadă, informaţiile de care dispuneau trupele române, care au fost motivele declanşării ofensivei, forţele angajate în lupte de o parte şi de alta, pierderile umane şi materiale înregistrate ş.a..

Cu precizarea că, referitor la aceste evenimente şi la manifestările de marcare a lor s-au realizat două emisiuni TV (Audienţe în direct la ITV Satu Mare, în 13 aprilie 2021, ora 18:00 şi Incursiune în cotidian la Nord-Vest TV, în 16 aprilie 2019, ora 21:00, care pot fi accesate pe internet) şi s-au publicat două materiale în presa scrisă, o să-i las pe cei interesaţi să studieze materialul documentar despre care am vorbit, nu înainte de a prezenta programul manifestărilor dedicate lui aprilie 1919:

16 aprilie 2021, ora 11.00, la Monumentul eroilor din Hodod, ceremonial militar şi religios; se va ridica un parastas în memoria eroilor căzuţi în prima zi a luptelor, se va susţine un discurs despre acele evenimente şi se va depune o coroană de flori.

În aceeaşi zi, de la ora 12:30, în curtea bisericii din Lelei, ceremonial mlitar şi religios asemănător, mai puţin discursul, la mormântul comun în care sunt îngropaţi 3 eroi români din al doilea război mondial.

Duminică, 18 aprilie 2021, după Sfânta Liturghie, la Catedrala ortodoxă Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, ctitorie a Armatei române eliberatoare, se va ridica un parastas în memeoria tuturor celor ce şi-au dat viaţa pentru eliberarea Sătmarului şi alipirea lui la Trupul sfânt la ţării în primăvara anului 1919.

Luni, 19 aprilie 2021, ora 12:00, ceremonial religios, ridicarea unui parastas, şi depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Piaţa Liberăţii din municipiul Satu Mare.

Invităm la toate aceste activităţi, atât oficialităţile judeţene şi locale, istorici şi oameni de cultură, profesori şi elevi, cât şi pe toţi sătmărenii care respectă trecutul şi jerfa înaintaşilor noştri.

În numele tuturor colegilor angrenaţi în aceste activităţi,

Colonel (r) Voicu Şichet

Notă: Detalii referitoare la proiectul din care fac parte activităţile menţionate le găsiţi în Jurnalul cimitirelor şi monumentelor eroilor, publicat de mine în cel mai proaspăt număr al revistei Eroii Neamului, 1(46), disponibil pe acest site.

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2021/04/coperta-jurnal2-2-880x1024.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2021/04/coperta-jurnal2-2-150x150.jpgadmintemporaDiverseRevista EROII NEAMULUIDragi prieteni ai Asociaţiei Civice Tempora Satu Mare şi ai revistei Eroii Neamului, aşa după cum bine se ştie, pentru noi sătmărenii, luna aprilie are o importanţă deosebită, fiind o adevărată „bornă a istoriei”, deoarece marchează unirea de facto a acestor ţinuturi cu România, după mai bine de 4...Asociatia Civica Tempora Satu Mare