Stimaţi prieteni ai Asociaţiei Civice Tempora şi ai Revistei Eroii Neamului,

Iată-ne în al doilea an al pandemiei de coronavirus, care ne testează tuturor sănătatea trupească şi sufletească, răbdarea şi capacitatea de a ne adapta unor situaţii speciale, nemaiîntâlnite, cărora, vrem nu vrem, trebuie să le facem faţă.

Aşa după acum am spus-o de-alungul anului trecut, această situaţie a afectat şi domeniul cultural, fapt care a dus la diminuarea considerabilă a resurselor financiare necesare producerii/creerii, propagării şi consumării actului cultural în societatea contemporană.

Cu atât mai mult, editarea unei reviste de cultură şi educaţie patriotică precum Eroii Neamului nu putea scăpa neafectată. Din fericire, urmările s-au concretizat doar în privinţa tirajului şi, pe cale de consecinţă, a ariei de distribuţie, nu şi în ceea ce priveşte conţinutul, fondul revistei, asigurat de harnicii şi devotaţii redactori şi colaboratori, cărora la aduc mii de mulţumiri şi pe această cale. Aceleaşi calde mulţumiri şi pentru cei care au sprijinit financiar apariţia celor 4 numere din 2020, care, iată, continuă şi în acest an să ne stea alături, fiecare după posibilităţi. Dacă până în prezent nu avem cunoştinţă despre intenţia Consiliului Judeţean Satu Mare cu privire la reluarea, în acest an, a Programului de finanţare anulat în 2020, salutăm sprijinul acordat pentru acest număr de către Direcţia Judeţeană de Cultură Satu Mare.

Aşadar, vă punem la dispoziţie primul număr din 2021, Eroii Neamului nr. 46, cu un conţinut bogat, variat şi interesant, în speranţa că veţi găsi răgazul, şi vă va face plăcere, să lecturaţi cât mai multe din articolele publicate, urmând ca de săptămâna viitoare revista să fie disponibilă şi în format tipărit.

Dat fiind că suntem la început de an editorial, iar resursele financiare sunt la un nivel rezonabil, am decis să mărim tirajul, cel puţin pentru acest număr (apoi mai vedem cum evoluează lucrurile), astfel încât să putem distribui cel puţin câte un exemplar la beneficiarii de bază consacraţi, respectiv unităţile de învăţământ preuniversitar, bibliotecile publice şi parohiile ortodoxe şi greco-catolice din judeţul Satu Mare, precum şi la alte instituţii şi organizaţii sătmărene sau de la nivel naţional.

Având în vedere că în cadrul serialului Jurnalul cimitirelor şi monumentelor eroilor am semnalat câteva proiecte şi iniţiative ale rezerviştilor militari sătmăreni, care vizează cinstirea memoriei înaintaşilor ce şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă pentru unitatea, independenţa şi suveranitatea Patriei, vă sugerez să parcurgeţi acele rânduri, în speranţa că se vor găsi printre dumneavoastră persoane dornice de a se implica alături de iniţiatori în ducerea la bun sfârşit a demersurilor, sau, de ce nu?, să vină cu iniţiative proprii în acest domeniu.

Dat fiind că suntem deja la început de aprilie, atrag atenţia cu precădere asupra datelor de 16 şi 19 aprilie, zile în care, în anul 1919, a început la Hodod ofensiva Armatei române împotriva trupelor bolşevice ale lui Bela Kun ce ocupau încă teritoriile ce-şi proclamaseră Unirea cu România la 1 Decembrie 1918, respectiv eliberarea Sătmarului de aceste trupe şi instaurarea admninistraţiei româneşti. Referitor la aceste evenimente, vă informăm că vom reveni cu un material interesant în perioada următoare, pentru că cine nu-şi cunoaşte trecutul, nu are viitor!

Redacor coordonator,

Colonel (r)

Voicu Şichet

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2021/04/EN-46.pnghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2021/04/EN-46-150x150.pngadmintemporaRevista EROII NEAMULUIStimaţi prieteni ai Asociaţiei Civice Tempora şi ai Revistei Eroii Neamului, Iată-ne în al doilea an al pandemiei de coronavirus, care ne testează tuturor sănătatea trupească şi sufletească, răbdarea şi capacitatea de a ne adapta unor situaţii speciale, nemaiîntâlnite, cărora, vrem nu vrem, trebuie să le facem faţă. Aşa după acum...Asociatia Civica Tempora Satu Mare