Asociaţia Civică Tempora Satu Mare şi revista Eroii Neamului salută inaugurarea unui nou monument al eroilor din judeţul nostru, redactorul coordonator, colonel (r)Voicu Şichet, fiind alături de iniţiatori de la începutul proiectului până la final.

Iniţiativa ridicării unui monument al eroilor în central localităţii Băbăşeşti a aparţinut părintelui Cornel Pop, preot paroh la Biserica Sf. Gheorghe din Satu Mare, fiu devotat al satului. Prin osteneala precucerniciei sale, la care s-au alăturat şi alţi fii ai satului şi locuitori din Băbăşeşti, aceasă localitate are acum un frumos monument al eroilor, ce poate fi admirat de toţi cei ce se deplasează pe şoseaua ce leagă tot mai mult Sătmarul de Baia Mare. Mai mult, lângă el a fost înălţat şi un catarg de susţinere a Drapelului Naţionel, fapt ce relevă faptul că iniţiativa noastră din 2017, “Un catarg pentru Centenar”, mai este actuală, instituţii, oganizaţii şi persoane fizice din judeţ străduindu-se în continuare să realizeze un astfel de obiectiv.

Printr-o frumoasă coincidenţă, sfinţirea monumentului şi a Drapelului Naţional au avut loc chiar de Hramul frumoasei biserici din Băbăşeşti, Sfântul Mare Mucenic Dumitrie, Izvorâtorul de Mir, după încheierea Sfintei Liturghii. Şi tot ca o coincidenţă de suflet, atât Sfânta Liturghie, cât şi ceremonialul religios de sfinţire au fost oficiate de către doi ierarhi ortodocşi cu acelaşi nume, respective PS Timotei Sătmăreanul şi PS Timotei al Spaniei şi Portugaliei, acesta din urmă cu rădăcini în această localitate. Alături de Înaltele feţe bisericeşti, a slujit un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan, şi preotul paroh Adrian Arba. La încheierea Sfintei Liturghii, după cuvântul de învăţătură al PS Timotei al Spaniei şi Portugaliei, arhiereul nostru vicar a înmânat mai multe distincţii şi diplome celor implicaţi în ridicarea monumentului, inclusiv înaltului oaspecte, care figurează printre donatorii principali. Interesant este faptul că s-au acordat diplome tuturor profesorilor şi învăţătorilor ce au activat la Băbăşeşti, unele chiar post mortem. Frumos gest de recunoştinţă pentru cei ce au pus umărul la ridicarea culturală şi spirituală a acestei străvechi localităţi româneşti de pa valea Someşului.

Componenta militară a ceremonialul de ianugurare a monumentului şi catargului a fost asigurată de cadre ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Satu Mare, în frunte cu preotul militar Cristian Silaghi, cărora le mulţumim pentru prezenţa frecventă la astfel de evenimente, contribuind la creşterea gradului de solemnitate!

Mai multe aspecte de la această frumoasă sărbătoare ve-ţi putea afla din următorul număr al revistei Eroii Neamului.

 

 

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2019/10/foto-6-1024x768.pnghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2019/10/foto-6-150x150.pngadmintemporaCentenarul UniriiDiverseAsociaţia Civică Tempora Satu Mare şi revista Eroii Neamului salută inaugurarea unui nou monument al eroilor din judeţul nostru, redactorul coordonator, colonel (r)Voicu Şichet, fiind alături de iniţiatori de la începutul proiectului până la final. Iniţiativa ridicării unui monument al eroilor în central localităţii Băbăşeşti a aparţinut părintelui Cornel Pop,...Asociatia Civica Tempora Satu Mare