”Ocupați” fiind în ultimele două săptămâni cu turneul de la Wimbledon și surprinși pozitiv de inegalabila performanță, pentru un român, realizată de Simona Halep, am omis să anunțăm o mică victorie a Asociației Civice Tempora și a deputatului sătmărean Romeo Nicoară.
Acesta, la solicitarea asociaţiei noastre, a inițiat un proiect de lege pentru ca cel mai de seamă român născut pe meleagurile sătmărene, marele patriot Vasile Lucaciu, să fie declarat ,,Erou al Națiunii Române”.
După cum ne-a informat domnul deputat, proiectul de lege a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților, urmând ca proiectul să fie supus votului în plen în sesiunea din toamnă.
Vasile Lucaciu, personalitate marcantă a Sătmarului, unul dintre iniţiatorii, autorii şi susţinătorii în faţa autorităţilor austro-ungare a celebrului „Memorand”, cel care a suferit cea mai grea pedeapsă pentru acest demers justificat al fruntaşilor românilor ardeleni, a fost cu adevărat un erou al Transilvaniei şi apoi al României Mari. Prin vasta lui activitate pe multiple planuri, în ţară şi peste hotare, a pregătit Unirea de la 1918, luptând fără teamă pentru afirmarea drepturilor românilor. Dacă onorata noastră clasă politică nu va avea divergenţe şi pe un astfel de subiect, părintele Vasile Lucaciu ar fi al doilea Erou al Națiunii Române, după Avram Iancu, „Crăişorul Munţilor”.

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/10/vasile-lucaciu.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/10/vasile-lucaciu-150x150.jpgadmintemporaCentenarul Unirii”Ocupați” fiind în ultimele două săptămâni cu turneul de la Wimbledon și surprinși pozitiv de inegalabila performanță, pentru un român, realizată de Simona Halep, am omis să anunțăm o mică victorie a Asociației Civice Tempora și a deputatului sătmărean Romeo Nicoară. Acesta, la solicitarea asociaţiei noastre, a inițiat un proiect...Asociatia Civica Tempora Satu Mare