Parafrazând titlul proiectului Muzeului Județean Satu Mare din anul 2018 ”Centenarul în ipostaze identitare”, derulat în anul trecut, coordonat de doamna Daniela Bălu, despre care ați putut afla detalii de pe site-ul nostru  https://asociatia-tempora.ro/2018/06/17/in-anul-centenar-muzeul-judetean-si-asociatia-civica-tempora-au-dus-in-viena-un-pic-din-romania/, ne face o deosebită plăcere să vă prezentăm câteva instantanee de la Spectacolul omagial organizat la împlinirea a 100 de ani de la eliberarea orașului și județului Satu Mare ce a avut loc la Filarmonica Dinu Lipati din municipiul nostru, în seara zilei de 16.04.2019.

Dr. Daniela Bălu a explicat cu lux de amănunte situația României în anii 1918- 1919. Regiunile vestice ale țării au rămas sub conducerea Republicii Socialiste Ungare, a lui Bela Kun. La 13 octombrie 1918 la Belgrad s-a semnat o convenție care stabilea linia de demarcație. Iuliu Maniu a cerut în repetate rânduri ca teritoriile vestice să ajungă sub administrație românească. Ungurii au atacat satele românești, au jefuit și confiscat bunuri, au bătut și împușcat oameni. Ca urmare, armata română a primit mandatul să înainteze spre vest. În fața acestei situații, în data de 16 aprilie armata română a declanșat atacul. În cinci zile armata română a pus stăpânire pe localitățile Satu Mare și Oradea, luptele au continuat și în 17, 18 și 19 aprilie.

La Satu Mare primarul maghiar a primit armata română eliberatoare, până și maghiarii se bucurau că au scăpat de bolșevici. În câteva zile Augustin Ferențiu devine primarul orașului. Primul general care a intrat în Satu Mare a fost generalul Davidoglu, care a spus că ”nu ca armate dușmane am venit, ci ca prieteni”. Seara, în sălile restaurantului Dacia, atunci Panonnia, s-a dat un bal la care au participat peste 500 de personae. La 27 aprilie s-a instalat primul prefect român al județului Alexandru Racoți. Au fost apoi amintite realizările românești în cei 20 de ani care au urmat. Numai numărul întreprinderilor industriale a crescut de 10 ori, în învățământ realizările de seamă au fost obținute prin străduința lui Dariu Pop.

În continuare a evoluat Cvartetul 4ever al Filarmonicii ”Dinu Lipatti”, după care profesorul Ioan Nistor a prezentat alocuțiunea ”Rolul inspectorului școlar Dariu Pop, eminent cărturar, compozitor, la organizarea învățământului în limba română”. A venit apoi rândul Corului ”Solemnis” al Bisericii Nașterea Domnului din Carpați 2, dirijat de profesoara Maria Chiș.

Corul a interpretat ”Suita corală Țara Oașului”, compozitor Dariu Pop, ”Oratoriu” de Gheorghe Mandicevski, ”Miluește-mă, Dumnezeule”, compozitor Gheorghe Cucu, ”Trăiască România Mare”, compozitor Abraham Levy Ivela. Clubul de istorie militară HONOR ET PATRIA, de la Muzeul Municipal Câmpulung Muscel, Detașamentul Mateiaș au format garda de onoare.

sursa: http://actualitateasm.ro/stiri/99943-spectacol-omagial-dedicat-implinirii-a-100-de-ani-de-la-eliberarea-orasului-si-judetului-satu-mare-si-instaurarea-administratiei-romanesti/

Am ales titlul de ”Patru zile în aprilie”, cu gândul la un important film documentar american din anul 1964 ”Four Days in November”, în care ni se înfățișează o națiune americană mai unită ca niciodată,  din cauza tragicului eveniment din anul 1963 de la Dallas. Ne-am gândit că ”Patru zile în aprilie” este un titlu potrivit pentru a relata despre fericitul eveniment petrecut în urmă cu 100 de ani în Satu Mare, când practic orașul nostru a fost eliberat de sub ocupația bolșevică și s-a unit cu România, cum bine a menționat doamna Daniela Bălu, chiar în clădirea în care în 19 aprilie 1919 a avut loc banchetul în cinstea armatei române eliberatoare.

Ne-am dori ca, așa cum americanii nu vor uita niciodată evenimentele petrecute în Piața ”Dealey” din Dallas din 22 noiembrie 1963, nici sătmărenii să nu uite niciodată de cele 4 zile din Aprilie 1919!

Dar nici de cele din aprilie 2019!

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2019/04/dana-480x320-1.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2019/04/dana-480x320-1-150x150.jpgadmintemporaCentenarul UniriiDiverseParafrazând titlul proiectului Muzeului Județean Satu Mare din anul 2018 ”Centenarul în ipostaze identitare”, derulat în anul trecut, coordonat de doamna Daniela Bălu, despre care ați putut afla detalii de pe site-ul nostru  https://asociatia-tempora.ro/2018/06/17/in-anul-centenar-muzeul-judetean-si-asociatia-civica-tempora-au-dus-in-viena-un-pic-din-romania/, ne face o deosebită plăcere să vă prezentăm câteva instantanee de la Spectacolul omagial organizat...Asociatia Civica Tempora Satu Mare