Gheorghe Pop de Băsești, născut în data de 1 August 1835 în Băsești, comitatul Sălaj, e una dintre cele mai luminoaseImagini pentru basesti figuri ale Unirii din 1918. Președintele Marii Adunări de la Alba Iulia, sălăjanul a fost președinte al Partidului Național și unul dintre semnatarii Memorandumului din 1892, prin care se cerea autonomia Transilvaniei și creșterea drepturilor românilor.

Pentru Memorandum a făcut închisoare, iar Unirea a plătit-o cu propria viață.

Gheorghe Pop de Băsești a venit la Alba Iulia cu trenul, culcat pe podea din cauza pericolului de a fi împușcat de maghiari bolșevizați. Călătoria nu i-a prins bine seniorului de 84 de ani, care s-a stins la doar trei luni după Unire, în februarie 1919.

Ales în funcţia de preşedinte al Marii Adunări Naţionale, în cuvântul de deschidere, Gheorghe Pop de Băsești spunea că: ”S-a realizat marele vis al lui Mihai Viteazul, unirea tuturor de-o limbă şi o lege într-un singur şi nedespărţit stat numit România”. A fost un act de voinţă, o faptă istorică a întregii naţiuni.

Gheorghe Pop de Băsești

În anul Centenar, la nivelul județului Sălaj, dar nu numai, se desfășoară un proiect cu o puternică rezonanță: Caravana Unirii.

Caravana Unirii este organizata de Biblioteca Județeană I.S. Bădescu, sub egida Consiliului Județean Sălaj și în colaborare cu Instituția Prefectului Județului Sălaj.

În ceea ce privește perioada care urmează – luna august, Caravana Unirii poposește în localitatea Băsești (Maramureș). Aici va avea loc o activitate specială, în data de 1 august, de la ora 11, la casa memoriala George Pop de Băsești, la Teiul Unirii și la cimitir.

Partenerii acestui proiect sunt Biblioteca Județeană Petre Dulfu Maramureș, Biblioteca Județeană Satu Mare, Muzeul Județean de Istorie și Artă, ANCERM Sălaj, Asociația Civică Tempora Satu Mare, iar printre colaboratori se afla reprezentanți ai autorităților din Maramureș, Satu Mare și Sălaj, Primăria și Consiliul Local Băsești.

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/07/afis-CARAVANA-UNIRIIBasesti-1024x724.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/07/afis-CARAVANA-UNIRIIBasesti-150x150.jpgadmintemporaDiverseGheorghe Pop de Băsești, născut în data de 1 August 1835 în Băsești, comitatul Sălaj, e una dintre cele mai luminoase figuri ale Unirii din 1918. Președintele Marii Adunări de la Alba Iulia, sălăjanul a fost președinte al Partidului Național și unul dintre semnatarii Memorandumului din 1892, prin care...Asociatia Civica Tempora Satu Mare