Prin grija Muzeului Județean Satu Mare în data de 16 iunie 2018, în anul Centenarului, se va organiza

la MICHAELERPLATZ, VIENA (Palatul Imperial Horburg), evenimentul dedicat Zilei Universale a Iei Românești, ”ROmânIA și EU.

 Ateliere de creație: IA – cămașa românească, broderii, podoabe, cununi de mirese, costume de sărbătoare, clopurile Oașului – demonstrații practice. Partener: ASOCIAȚIA SOCIO – CULTURALĂ ”ȚARA OAȘULUI”, Satu Mare.

Expo Remus Țiplea – ”Frumoasa satului” – miresele și culorile Oașului.

ROmânIA în cântece, danțuri și țâpurituri – spectacol și cursuri live de folclor românesc. Partener: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Satu Mare.

Obicei de Sânziene – prezentat în limba engleză, de elevii Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare – delegația participantă la Parlamentul European al Tinerilor, elevii premiați la olimpiadele naționale și internaționale

În data de 17 Iunie 2018 la Institutul Cultural Român din Viena vor avea loc

– Vernisajul: Expoziție foto – documentare: CENTENARUL în ipostaze identitare. Organizator: MUZEUL JUDEȚEAN SATU MARE.

– Lansarea Catalogului multilingv: CENTENARUL în ipostaze identitare

– ”RO – SMbooks – promo”: prezentări de cărți, reviste, albume cu tematica: Primul Război Mondial, Personalități sătmărene implicate în realizarea Marii Uniri, revista ”Eroii Neamului”, alte publicații dedicate Centenarului, finanțate de Consiliul Județean Satu Mare și instituțiile de cultură sătmărene.

 Prezentări power – point.

 Concert susținut de sătmăreanca Alexandra Prodaniuc (absolventa Conservatorului din Viena) și Bataclana Quintet.

Proiect organizat cu sprijinul: Consiliului Județean Satu Mare, Ministerului Culturii și Identității Naționale – Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare, Asociației Mihai Eminescu din Viena, Institutului Cultural Român de la Viena, Forumului Democrat German Satu Mare, Asociației Civice ”Tempora” Satu Mare, Asociației Fotoclub ”Vasile Venig Laszlo”, Carei.

SPONSOR: CRAMA RĂTEȘTI, județul Satu Mare.

Informații suplimentare pot fi consultate pe site-ul Institutului Cultural Român din Viena.

http://www.rkiwien.at/eveniment/16-iun/romania-saluta-viena

România salută Viena!

http://www.rkiwien.at/eveniment/17-iun/expozitia-romania-si-eu

Expoziţia ROmânIA și EU

http://www.rkiwien.at/eveniment/17-iun/bataclana-quintet-in-concert-la-icr-viena

 Bataclana Quintet în concert la ICR Viena

O felicităm pe această cale și-i mulțumim totodată, pentru efortul uriaș depus în vederea organizării acestui eveniment deosebit, pe distinsa noastră colaboratoare de la revista Eroii Neamului , doamna dr. Daniela Bălu – director în cadrul Muzeului Județean Satu Mare, cea care a gândit, inițiat și pus în aplicare întregul proiect.

Din Montreal, Canada, doamna Angela Faina, sătmăreancă de-a noastră, absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, stabilită în țara de peste ocean din anul 1998, ne aduce la cunoștință că promovează valorile noastre culturale peste hotare, prin intermediul revistei ”Candela ”, https://bunavestire.ca/revista-candela/. Totodată, este foarte impresionată de articolele publicate de Asociația Civică Tempora în revista „Eroii Neamului”, considerând că aceasta promovează înaltele idealuri și valori românești, cunoașterea istoriei noastre, fiind însuflețită de un puternic suflu patriotic. Doamna Angela Faina a intrat în posesia unui număr al revistei ”Eroii Neamului”, prin intermediul doamnei profesor Lucia Munteanu, fiind impresionată şi de calitatea grafică a acesteia.

Doamna Angela Faina ne-a solicitat colaborarea, considerând că ar fi de un real interes ca revista CANDELA să preia articole publicate pe site-ul Asociației Civice Tempora, respectiv în revista Eroii Neamului, precum și alte materiale despre evenimente și fapte remarcabile organizate de asociație, şi nu numai, diaspora românească din Canada având astfel acces la date și știri de la sursă, direct de la personalitățile reprezentative dedicate trup și suflet cauzei românești.

Astfel că, nădăjduim ca, în viitorul cât mai apropiat, în revista CANDELA să fie publicate articole referitoare la principalele activități în care este implicată Asociația Civică Tempora în anul CENTENARULUI 2018, printre care amplasarea de catarge cu Drapelul național şi editarea revistei „Eroii Neamului”. Însă, cel mai important proiect al nostru pe care dorim să-l aducem la cunoştinţa conaţionalilor noştri din Canada, unde sunt şi mulţi sătmăreni, este Reamplasarea Monumentului Eroului Necunoscut în Piața Libertății din Satu Mare, considerând că ne-ar putea sprijini în adunarea de fonduri.

 

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/05/34035983_179412572893796_3760294200369741824_n-1024x681.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/05/34035983_179412572893796_3760294200369741824_n-150x150.jpgadmintemporaCentenarul UniriiPrin grija Muzeului Județean Satu Mare în data de 16 iunie 2018, în anul Centenarului, se va organiza la MICHAELERPLATZ, VIENA (Palatul Imperial Horburg), evenimentul dedicat Zilei Universale a Iei Românești, ”ROmânIA și EU.  Ateliere de creație: IA – cămașa românească, broderii, podoabe, cununi de mirese, costume de sărbătoare,...Asociatia Civica Tempora Satu Mare