ANIVERSARE EMOŢIONANTĂ DEDICATĂ CENTENARULUI

Miercuri, 18 aprilie 2018, Sălile Muzeului de Artă Satu Mare au găzduit vernisajul expoziției de pictură a maestrului Nicolae Pop, la împlinirea vârstei de 80 de ani. Vernisajul a avut loc în prezența unui numeros public, oameni de cultură, scriitori, poeți și jurnaliști, membri de familie și prieteni. Manifestarea a fost moderată de directorul adjunct al Muzeului Județean Satu Mare, dr. Daniela Bălu.

În 18 aprilie, unul din cei mai apropiaţi şi fideli colaboratori ai revistei Eroii Neamului, profesorul NICOLAE POP din Apa, a devenit octogenar. A ţinut să-şi sărbătorească frumoasa aniversare, alături de familie, prieteni şi colaboratori, printr-un eveniment deosebit. Aşa se face că pereţii sălilor de la parterul Muzeului de Artă din Satu Mare s-au dovedit a nu fi suficienţi pentru ca sărbătoritul să-şi expună întreaga sa operă artistică de pictor consacrat al Sătmarului şi al ţării. Mai mult, aceleaşi săli au fost neîncăpătoare pentru multitudinea de prieteni, iubitori de artă sau nu, care au ţinut să fie alături de minunatul OM care a fost, este şi va rămâne profesorul Nicolae Pop. Suntem convinşi că numărul extrem de mare al participanţilor la eveniment se datorează unui motiv simplu: Nicolae Pop este un om bun, un om de omenie. Iar prin evenimetul aniversar a demonstrat că oamenii buni, cei care-şi văd de munca lor, de pasiunea lor, fără să se arunce în marasmul disputelor sterile, politice sau de altă natură, sunt iubiţi şi apreciaţi. Mai mult, reuşesc să adune în jurul lor personalităţi şi oameni din diferite domenii, unii, poate, neprieteni între ei. Nicolae Pop este un exemplu viu pentru toţi românii, mai ales acum în acest binecuvântat an al Centenarului Marii Uniri, că putem fi uniţi, putem să ne respectăm unul pe altul, putem să demonstrăm că acel act mirific de acum100 de ani nu a fost rodul întâmplării, al sforăriilor politice de tot felul, ci rezultatul luptei pentru un ideal comun al tuturor celor ce simt ceva pentru acest neam.

I-au elogiat opera şi activitatea creatoare – artistică, literară, istorică, edilitară (a fost primar al comunei Apa) şi, desigur, cea de profesor – dr. Daniela Bălu – moderatorul evenimentului, prof. dr. Alexandru Zotta, conf. univ. dr. Gheorghe Glodeanu, dr. George Vulturescu şi Eugen Munteanu – preşedintele filialei sătmărene a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Primarul comunei Apa, Radu Trandafir, i-a acordat Diploma şi titlul de Cetăţean de onoare al comunei, iar Asociaţia Civică Tempora Satu Mare şi redacţia revistei Eroii Neamului, prin redactorul coordonator Colonel (r) Voicu Şichet, i-a oferit o Plachetă aniversară: „Pentru întrega activitate de cercetare istorică şi creaţie artistică şi pentru implicarea în promovarea Cultului Eroilor Neamului Românesc”.

Nu în ultimul rând, trebuie să evidenţiem prezenţa unui însemnat număr de maramureşeni, cu precădere cicârlăuani, ştiut fiind faptul că profesorul Nicolae Pop este originar din această frumoasă localitate ce aparţinea cândva Comitatului Sătmar. În fruntea lor s-a aflat cunoscutul şi îndrăgitul rapsod popular Nicolae Sabău, care, pe lângă urările şi cuvintele deosebit de emoţionante rostite la adresa prietenului din copilărie, i-a oferit sărbătoritului şi un frumos cântec patriotic, pe care l-a dedicat deopotrivă şi Centenarului Marii Uniri, deci, tuturor românilor: Cântec pentru tata, ale cărui versuri le reproducem în cele ce urmează:

Era-n vreme de război,

Şi-o plecat şi tata,

Într-o miercure sau joi,

Nu ştiu bine data.

Eu eram cât un pitic,

Dând cu capul în masă,

Singurul bărbat voinic,

De la noi din casă.

Când la şcoală am plecat,

Întrebând de tata,

Ochii mamei au vărsat,

Lacrimi cu găleata.

Am rămas şi eu plângând,

Aplecat pe-o carte,

Mă-ntâlneam cu tata-n gând,

Venind de departe.

Mai apoi, în sat la noi,

S-o aflat că tata

O căzut, cu alţi eroi,

Apărându-şi vatra.

Şi de-atunci, la monument,

Când se face apelul,

Pentru tata strig: Prezent!

Şi sărut drapelul.

Mulţumim domnului profesor Nicolae Pop pentru tot ceea ce face, în special pentru colaborarea rodnică la revista Eroii Neamului şi-i dorim multă sănătate şi putere de muncă, convinşi fiind că mai are încă multe de spus în viaţa cultural-artistică a judeţului nostru. LA MULŢI ANI!

 

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/04/5-4.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/04/5-4-150x150.jpgadmintemporaCentenarul UniriiANIVERSARE EMOŢIONANTĂ DEDICATĂ CENTENARULUI Miercuri, 18 aprilie 2018, Sălile Muzeului de Artă Satu Mare au găzduit vernisajul expoziției de pictură a maestrului Nicolae Pop, la împlinirea vârstei de 80 de ani. Vernisajul a avut loc în prezența unui numeros public, oameni de cultură, scriitori, poeți și jurnaliști, membri de familie...Asociatia Civica Tempora Satu Mare