Monumentul Eroului Necunoscut din Satu Mare, va fi reconstruit

Imagini pentru statuia eroului necunoscut satu mare

După Primul Război Mondial, la 1 decembrie 1918, cel mai mare vis al unei națiuni a fost realizat. România Mare a fost întemeiată. Însă câtă suferință a provocat poporului român Primul Război Mondial putem înţelege dacă ne lăsăm imaginaţia liberă, ca să vedem o mare parte a României acoperită de cruci. Morminte săpate la repezeală, pe câmpuri, pe drumuri sau la marginea satelor. Oamenii fuseseră îngropaţi acolo unde muriseră, în timpul luptelor. Putem vorbi despre 330.000 de soldaţi şi ofiţeri morţi sau dispăruţi, adăugându-se 650.000 de victime din rândul civililor. Sunt cifrele prezentate, la finalul conflagraţiei, în Buletinul de Informaţii al Secţiei a II-a din cadrul Marelui Cartier General al Armatei Române.
Ideea de a comemora eroii necunoscuți a apărut în Belgia, prima țară care a instituit conceptul de Erou Necunoscut, ostaşul care să întruchipeze sacrificiul tututor camarazilor săi, ştiuţi sau neştiuţi. Modelul a fost preluat de Franţa, Marea Britanie, Italia. România a preluat conceptul în anul 1921, iar Societatea patronată de Regina Maria a primit însărcinarea de-a stabili exact modul în care va fi ales modelul Eroului Necunoscut.
Imediat după aceasta, ideea de comemorare a soldatului necunoscut a intrat în rândul oamenilor. Erau foarte multe victime în rândul celor care au luptat pentru România Mare, dar nu se cunoștea numele acestora. S-au ridicat monumente de diferite forme și dimensiuni pentru cinstirea soldaților români morți în luptă. De-a lungul și de-a latul țării aceste monumente sunt sărbătorite cu mândrie în fiecare an.
În Satu Mare Monumentul Eroului Necunoscut a fost inaugurat la data de 1 Decembrie 1922, fiind amplasat în Piața Victoriei sau Carol I din unele descrieri (azi Piața Libertății). Monumentul care era flancat de două tunuri, reprezenta un soldat român care îşi dezbracă tunica. Pe partea frontală a fost amplasată o plachetă înfăţişând scene de luptă, având gravate cuvintele „Mărăşeşti” (deasupra) şi „Tisa” (dedesubt), amintind două victorii ale armatei române din anul 1917, respectiv 1919. Pe partea laterală a soclului, au fost gravate versurile din poezia „Mircea şi solii” (Dimitrie Bolintineanu):
                                                                   Viitor de aur țara noastră are
                                                                Şi prevăz prin secoli a ei înălţare

Imagini pentru piata carol i satu mare   Imagini pentru statuia eroului necunoscut satu mare

        Piața Victoriei sau Carol I                                     În anul 1939, monumentul a fost mutat în Grădina Romei

Ansamblul statuar a fost ridicat grație contribuției financiare voluntare a cetățenilor județului, care, prin donațiile lor, și-au exprimat astfel recunoștința față de cei care și-au jertfit viața pe altarul libertății naționale, fiind primul monument de pe noua graniță de vest a României.
Întrucât în anii tulburi ai celui de-al Doilea Război Mondial, Eroul Necunoscut a dispărut, principalele organizații civice din județ au inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru ca, în anul Centenarului Marii Uniri, Monumentul Eroului Necunoscut să se reîntoarcă pe amplasamentul lui originar, într-un obligatoriu gest de reparație istorică.
Asociația Civică Tempora a deschis la Banca Transilvania contul RO34BTRLRONCRT00F8409802, unde cei care, din conștiință și suflet, pot să doneze pentru această cauză.
Până în momentul de față au înregistrat donații următoarele societăți: REWNA PREST SRL, WILLY PROD SRL, CICIOU FOREST SRL, UNICARM SRL, SONDEX PRODUCTION SRL.

Totodată au fost începute demersurile de obținere a documentelor de autorizare, în data de 27.03.2018, Primăria Satu Mare a eliberat Certificatul de Urbanism nr. 354, urmând să se depună actele pentru autorizarea construcției.

Dacă ar putea vorbi soldatul necunoscut ar spune:
Eu reprezint sute de ostași care au luptat pentru libertate, pentru unire. Nu eu sunt cel care trebuie să primească meritele, ci întregul grup. Puterea a stat în grup, asta ne-a dat putere și curaj. Chiar aș vrea să se dea mai multă importanță acelor vremuri. Pe unde mai mergi dragă trecătorule, să îi saluți respectuos pe cei ca mine.

Dragi sătmăreni haideți
SĂ FACEM IAR CUNOSCUT EROUL NECUNOSCUT

           Imagini pentru statuia eroului necunoscut satu mare                     Imagini pentru statuia eroului necunoscut satu mare

 

 

 

 

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/04/statuie.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/04/statuie-150x150.jpgadmintemporaActivitățiCentenarul UniriiMonumentul Eroului Necunoscut din Satu Mare, va fi reconstruit După Primul Război Mondial, la 1 decembrie 1918, cel mai mare vis al unei națiuni a fost realizat. România Mare a fost întemeiată. Însă câtă suferință a provocat poporului român Primul Război Mondial putem înţelege dacă ne lăsăm imaginaţia liberă, ca...Asociatia Civica Tempora Satu Mare