În 27 Martie 2018 când se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, iar Asociația Civică ”Tempora” a donat Școlii Gimnaziale ”Ion Creangă” din Satu Mare catargul pe care a fost înălțat drapelul tricolor al României.

Manifestarea culturală a fost organizată de Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Satu Mare, Asociația Civică ”Tempora” Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean și Protopopiatul Ortodox Satu Mare. Au participat prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi, colonelul Popa Ovidiu Adrian, inspector șef I.S.U. ”Someș” Satu Mare, colonel Dima Nicolae, inspectorul școlar general Călin Durla, colonel (r) Voicu Șichet.

Moderatorul evenimentului a fost preotul militar Cristian Silaghi care împreună cu preotul Gheorghe Donca au săvârșit o slujbă de sfințire, s-au rugat pentru prosperitatea și binele elevilor și corpului profesoral de la Școala ”Ion Creangă”.

După sfințirea steagului tricolor, care a fost înmânat directorului Arleta Tașcău, acesta a fost înălțat pe catarg în timp ce s-a intonat Imnul de stat al României.

Col. (r) Voicu Șichet a prezentat volumul ”Părintele Vasile Lucaciu în revista Eroii Neamului”, tipărit recent la Editura Academiei Române și a vorbit despre semnificația evenimentului de acum 100 de ani, Unirea Basarabiei cu România. Despre acest eveniment a mai vorbit profesoara Crina Dărăban, inspector de specialitate.

Imagini pentru lucaciu in revista eroii neamului

La final elevii din clasa a V-a și corul școlii au prezentat un program artistic, muzical și literar, sub îndrumarea profesorilor Nicoleta Câmpean și Ioan Rațiu.

 
La sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare s-a derulat evenimentul ”Primul pas spre Marea Unire, Unirea Basarabiei cu România”, înfăptuită cu 100 de ani în urmă. Evenimentul a fost moderat de directorul adjunct al instituției, Palua Horotan. După salutul invitaților s-a intonat Imnul de Stat al României.

Colonelul (r) Voicu Șichet, reprezentantul Asociației Civice ”Tempora” s-a referit la câteva personalități care au avut o contribuție însemnată la Unirea Basarabiei cu România. Printre acestea se numără Daniel Ciugureanu (1885-1950), politician, deputat în Sfatul Țării, prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești, ministru pentru Basarabia în patru guverne ale României, deputat și senator, vicepreședintele Camerei Deputaților, vicepreședintele și președintele Senatului României Mari. În regimul comunist a fost arestat. A decedat la Turda în drum spre închisoare.

Totodată cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Primăria Municipiului Oradea, Filiala Bihor a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Asociația Națională a Cavalerilor de Clio și Asociația Pro Basarabia si Bucovina au organizat în 27 martie 2018, la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, expoziția „Un sigur neam, o singură credință românească”.

 

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/03/DSC08230.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/03/DSC08230-150x150.jpgadmintemporaCentenarul UniriiDiverseÎn 27 Martie 2018 când se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, iar Asociația Civică ”Tempora” a donat Școlii Gimnaziale ”Ion Creangă” din Satu Mare catargul pe care a fost înălțat drapelul tricolor al României. Manifestarea culturală a fost organizată de Școala Gimnazială ”Ion Creangă” Satu...Asociatia Civica Tempora Satu Mare