Se apropie Întâi Decembrie. A treia aniversare din al doilea Centenar al Marii Uniri…bine ar fi să fie şi a acelei Românii Mari…
Nutrim speranţa ca generaţia noastră să prindă măcar revenirea Basarabiei la Patria mamă. Cu Bucovina de Nord. Ţinutul Herţei, Maramureşul istoric (Transcarpatia), Valea Timocului… e ceva mult mai greu. Cel puţin în vremurile pe care le trăim…Însă, aşa cum se spune, speranţa moare ultima… DOAMNE AJUTĂ!!!
În acest context, în care politicienii se întrec în tot felul de dispute, pe ciolan bineînţeles, că de interesul naţional  nu prea le pasă, deşi îl clamează toată ziua bună ziua, am avut surpriza să primesc un mesaj interesant pe mail. Greşesc! Nu mailul a fost interesant, ci ceea ce conţinea ataşamentul. Căteva poezii patriotice pline de patos pe care nu le mai aşteptam de la tânăra generaţie. În plus, din ele răzbate o bună cunoaştere a istoriei noastre, dar şi a celei europene, sau chiar universale.
Mesajul a venit din partea unui tânăr de 18 ani, Lucian Andrei Roșca, elev in clasa a 12-a la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad, cu rugămintea de a le publica în revista Eroii Neamului. Am fost impresionat de patriotismul acestui tânăr, astfel că i-am publicat câteva poezii în numerele 3(48) şi 4(49) din acest an, ultimul urmând să fie postat pe site în zilele următoare.
Printre poezii, am remarcat una mai deosebită, Mama Românie, care, dat fiind că este mai lungă, dar mai ales că are multe note explicative, nu se pretează a fi publicată în revistă. Drept urmare, am decis să o postez pe site, atât pentru mesajul său profund patriotic, numai bun pentru această perioadă premergătoare Zilei Naţionale, cât şi pentru a le demonstra scepticilor că România mai trăieşte, are viitor, vin din urmă tineri care o iubesc şi sunt convins că o să se şi dedice total propăşirii sale. Şi, din nou, DOAMNE AJUTĂ!!
Înainte de a încheia acest scurt cuvânt introductiv la poezia tânărului bârlădean, trebuie să remarc, totuşi, cu toate alte inconveniente, facilităţile oferite de internet. Fără el, Lucian nu ştia de noi, iar noi, sătmărenii, şi alţii care citesc revista Eroii Neamului, am fi fost mult mai săraci şi, poate, o idee mai pesimişti.
Dorindu-vă tuturor o minivacanţă plăcută,
Cu respect,
Colonel (r) Voicu Şichet

Mama Românie, de Lucian Andrei Roșca

Motto-uri :

Frumoasă țară pe care am vazut-o întregită, a carei soartă mi-a fost îngaduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută. Dar mai presus de toate amintește-ți, Poporul meu, că te-am iubit și că te binecuvantez cu ultima mea suflare”.

-Regina Maria a Romaniei


https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2021/11/La-multi-ani-Romania-2-1024x775.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2021/11/La-multi-ani-Romania-2-150x150.jpgadmintemporaActivitățiDiverseSe apropie Întâi Decembrie. A treia aniversare din al doilea Centenar al Marii Uniri...bine ar fi să fie şi a acelei Românii Mari...Nutrim speranţa ca generaţia noastră să prindă măcar revenirea Basarabiei la Patria mamă. Cu Bucovina de Nord. Ţinutul Herţei, Maramureşul istoric (Transcarpatia), Valea Timocului... e ceva mult...Asociatia Civica Tempora Satu Mare