Prea cucernici părinţi, onorate oficialităţi, stimaţi invitaţi, dragi sătmăreni,

Mă bucur că am reuşit, din a doua încercare, să-l readucem pe părintele Necula la Satu Mare, pentru a ne vorbi în direct despre eroi şi martiri aşa cum numai Domnia sa ştie. Intenţia noastră a fost ca, după succesul din 4 noiembrie 2019, când am aniversat 10 ani de la apariţia primului număr al noii serii a revistei Eroii Neamului, să-l invităm pe părinte în 2020 pentru o conferinţă legată de eroi, însă din cauza pandemiei acest lucru nu s-a putut, dar nu ne-am pierdut speranţa, ea moare ultima, nu?, astfel că am reluat demersurile în acest an.

De această dată, am reuşit. În primul rând să găsim cu părintele o portiţă în extraordinar de încărcatul său program, astfel încât să-şi poată petrece 2-3 zile în mijlocul nostru. Apoi, reuşita noastră se referă şi la acceptarea spre finanţare de către Consiliul Judeţean Satu Mare a proiectului înaintat de Asociaţia Civică Tempora, în conformitate cu Legea 350/2005, Domeniul Cultură 2021 (care are ca obiective editarea revistei Eroii Neamului şi a unui volum despre Cimitirul eroilor din Satu Mare, precum şi organizarea acestei conferinţe).

Desigur, având în vedere tematica conferinţei, ar fi fost de preferat o dată a desfăşurării ei în preajma Zilei Eroilor, în acest an 10 iunie, însă metodologia şi birocraţia specifică administraţiei din România fac imposibilă, cel puţin la Satu Mare, organizarea de manifestări pe bază de proiecte în prima jumătate a anului, contractul de finanţare fiind semnat doar pe 5 iulie, dată după care se pot derula activităţi eligibile la decontare…Dar, tot răul spre bine… Printr-o fericită coincidenţă, conferinţa are loc imediat după sărbătorirea de către Biserica Ortodoxă Română a două mari personalităţi care s-au jerfit pentru credinţa în Dumnezeu. Prima este Maica Domnului care şi-a sacrificat tinereţea, chiar copilăria, pentru a împlini cele spuse ei de arhanghelul Gavriil. Mai mult, chiar dacă Fiul său a fost răstignit pe cruce de către oameni, ea nu a încetat nicio clipă să mijlocească pentru noi pe lângă Tronul ceresc, pentru iertarea păcatelor şi mântuirea noastră, asumându-şi rolul de mamă a tuturor credincioşilor, pe care însuşi Iisus Hristos i l-a încredinţat înainte de a-şi da duhul.

Apoi, pe 16 august, am comemorat moartea martirică a luminatului voievod Constantin Brâncoveanu, care, pentru credinţa noastră strămoşească şi-a dat nu numai puterea, averea şi viaţa, ci şi chiar viaţa propriilor copii. Oare câţi dintr politicienii care conduc astăzi destinele României ar renunţa la o funcţie oarecare opunându-se unor directive din afară ce ar aduce atingere valorilor morale şi creştine ale poporului român?! Prea puţini sau de loc. Dimpotrivă, pentru a se pune bine cu Înalta Poartă a zilelor noastre, sunt în stare să facă orice compromis. Pe spinarea noastră, a tuturor, bineînţeles…

Pilda domnitorului Brâncoveanu este doar un exemplu dintr-un şir continuu de jerfe şi sacrificii ale poporului nostru pentru apărarea credinţei strămoşeşti şi a valorilor care-i definesc istoria şi identitatea în concertul naţiunilor europene. De aceea, prin acest eveniment deosebit, încercăm să menţinem aprinsă flacăra iubirii de neam şi ţară, respectul faţă de faptele măreţe şi jertfele înaintaşilor care ne-au lăsat moştenire această Grădină a Maicii Domnului, toată istoria noastră având ca bază şi liant credinţa strămoşească, iubirea şi adoraţia milenară a poporului român faţă de Iisus Hristos, faţă de Maica Sa şi, pe cale de consecinţă, faţă de Biserică, lăcaşul Domnului.

Drept urmare, nu este un loc mai nimerit pentru a vorbi despre EROI şi MARTIRI decât în Biserica lui Hristos. Iar cel mai reprezentativ aşezământ creştin ortodox din Sătmar este Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, cu atât mai mult cu cât este o ctitorie a ARMATEI ROMÂNE eliberatoare a acestor ţinuturi în aprilie 1919. Fără acea campanie strălucită, poate că astăzi nu aveam atâtea biserici româneşti în Satu Mare! Ortodoxe cu siguranţă nu, iar cele greco-catolice, foarte probabil, aparţineau de Episcopia de la Hajdudorog, iar limba de rit ar fi fost alta.

Drept urmare, o asemenea temă, abordată într-un asemenea loc, avea nevoie şi de o voce a unei personalităţi incontestabile a spiritualităţii şi culturii române, fapt pentru care l-am invitat pe părintele conferenţiar universitar doctor CONSTANTIN-VALER NECULA, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, să ne vorbească despre martirii bisericii strămoşeşti şi eroii neamului românesc, înaintaşi ai noştri care şi-au dat viaţa pentru credinţa, demnitatea, libertatea, cultura, limba, obiceiurile şi tradiţiile poporului român.

Sigur, părintele Necula este o personalitate bine cunoscută de către sătmăreni, fie şi doar din cele două emisiuni ale televiziunii naţionale, Zi de zi cu părintele Necula (zilnic de la ora 19:35) şi Bucuria Credinţei (duminica dimineaţa, în cadrul emisiunii Universul Credinţei). Cuvântul său este, pentru mulţi români, un adevărat Talisman, numai bun de pus pe rană în momentele mai dificile ale vieţii, aducând cu el mângâiere, alinare, încredere în ajutorul Domnului, a Maicii Preacurate şi a sfinţilor, dar şi în propriile forţe. Foarte mulţi dintre dumneavoastră îl ascultaţi sau îl vizionaţi la televiziune, radio, internet etc, sorbindu-i cuvintele din cadrul diverselor emisiuni la care este invitat sau al conferinţelor pe care le susţine de-a lungul şi de-a latul ţării, ba chiar şi în afara ei. Personalitatea sa deosebită, determinarea şi profesionalismul cu care îşi expune şi argumentează ideile, crezul său de preot ortodox român foarte bine şcolit în final, fac să fie invitat frecvent la emisiuni de mare audienţă, în special atunci când sunt dezbătute subiecte sensibile legate de religie, spiritualitate, educaţie, morală etc.

 În aceste condiţii, cred că este de prisos să vă vorbesc prea mult despre Domnia sa, în fond şi la urma urmei aţi venit aici pentru a-l asculta pe dânsul nu pe mine!! Voi spune doar că părintele are în vene sânge de moroşan, s-a născut şi s-a format la Braşov (şcola primară, gimnaziul şi liceul), iar la Sibiu a urmat Facultatea de Teologie Ortodoxă Română, în cadrul căreia a rămas până în prezent, urcând scara ierarhică a învăţământului superior până la conferenţiar universitar și prodecan, desăvârşindu-se ca un BUN NAŢIONAL! Dar doctorul în teologie Constantin-Valer Necula este şi un adevărat CETĂŢEAN UNIVERSAL, având în vedere multiplele colaborări cu instituţii şi organizaţii din străinătate, în special în domeniul teologic, cultural şi istoric, multe concretizându-se în volume sau studii pe diverse teme, sau traduceri din mari autori.

Vorbind despre opera scrisă, are peste 100 de volume ca autor, coautor, coordonator sau traducător, de la tratate , studii și cercetări științifice la cărți pentru copii, iar numărul articolelor şi studiilor publicate în diverse reviste cred că nici dânsul nu-l ştie cu exactitate. Însă noi ştim cu siguranţă că în Eroii Neamului a publicat 7 articole, autorul Constantin-Valer NECULA nelipsind din niciun număr de după precedenta vizită la Satu Mare, iar contribuţia acestora la creşterea calitativă a revistei noastre fiind una deosebit de importantă. Ca urmare, nădăjduim, având în vedere şi reuşita acestei conferinţe, să-l avem în continuare mult timp drept colaborator la revistă pe părintele Necula, iar din prezenţa sa anuală la Satu Mare să facem o adevărată tradiţie. Doamne ajută!

 Însă, pentru astfel de evenimente este nevoie şi de resurse, în principal financiare şi logistice. Pentru prima categorie suntem datori a mulţumi, cu prioritate, Consiliului Judeţean Satu Mare pentru aprobarea spre finanţare a proiectului nostru precum şi donatorilor şi sponsorilor care ne-au stat alături, persoane cu simţ civic şi patriotic deosebit. Dumnezeu să le răsplătească jerfa!

Pentru sprijinul logistic trebuie să mulţumim, în primul rând preoţilor şi Consiliului parohial de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, care au fost de acord cu organizarea evenimentului în acest deosebit Lăcaş al Domnului, precum şi PS Iustin, Episcopul Maramueşului şi Sătmarului, care ne-a dat binecuvântarea arhierească.

De asemenea, mulţumim mass-mediei sătmărene pentru sprijinul acordat în promovarea evenimentului, inclusiv pentru înregistrarea şi redarea ulterior a conferinţei, în special a discursului părintelui Necula, astfel încât şi cei ce nu au putut participa din diverse motive, să se poată bucura de cuvintele părintelui.

În plus, la insistenţele părintelui protopop Florian Mocan, părintele Necula va susţine o conferinţă despre Maica Domnului mâine, la Carei.

În speranţa că prin acest eveniment vom aduce sătmărenilor, la câteva zile după Praznicul Adormirii Maicii Domnului, bucurie şi un licăr de speranţă într-un viitor mai bun, vă invit să-l ascultăm pe oaspetele nostru special! Nu înainte însă de a-l ruga pe părintele Cristian să-mi fie alături pentru dăruirea unei amintiri din partea noastră, respectiv o frumoasă icoană a Maicii Domnului cu Pruncul pictată de artistul nostru George Dan.

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2021/08/Conferita-1024x542.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2021/08/Conferita-150x150.jpgadmintemporaActivitățiDiversehttps://www.youtube.com/watch?v=KNM-ELjJVEU https://youtu.be/wI687X7ElXw Prea cucernici părinţi, onorate oficialităţi, stimaţi invitaţi, dragi sătmăreni, Mă bucur că am reuşit, din a doua încercare, să-l readucem pe părintele Necula la Satu Mare, pentru a ne vorbi în direct despre eroi şi martiri aşa cum numai Domnia sa ştie. Intenţia noastră a fost ca, după succesul din...Asociatia Civica Tempora Satu Mare