La Casa Atelier ”Aurel Popp” din Satu Mare a avut loc în premieră vernisajul expoziției ”Monumente și opere comemorative de război”, și lansarea albumului editat cu această ocazie.

Evenimentul se leagă de cinstirea eroilor care s-au jertfit pentru țară. Centenarul Marii Uniri a fost un bun prilej de a trece la inventarierea mormintelor și operelor comemorative de război din județul Satu Mare. Acțiunea a fost începută în anul 2013, perioadă în care au fost reabilitate 30 de monumente.

Expoziția a fost prezentată de directorul Muzeului Județean Satu Mare, dr. Liviu Marta, dr. Radu Ovidiu Ardelean, Mihai Andrei Mocanu și Ștefan Coșarca.

Directorul adjunct al muzeului, dr. Radu Ovidiu Ardelean, a împărtășit celor prezenți câteva din aspectele inventarierii acestor monumente. Primul pas l-au făcut la Carei, apoi au luat la rând practic toate localitățile județului.

A fost o muncă în detaliu, s-a întocmit o fișă pentru fiecare obiectiv în parte. Albumul cuprinde 182 monumente.

Ștefan Coșarcă, directorul de cabinet al Președintelui Consiliului Județean Satu Mare a spus că au fost capacitați mulți primari să reabiliteze aceste monumente. A dat exemplul primarilor din Ardud, Hodod, Moftin, Certeze și alte localități, care s-au implicat în acest proces. Acest proiect a fost finanțat de Ministerul Culturii din România prin Programul Centenar 2018 și derulat de Muzeul Județean Satu Mare, împreună cu Consiliul Județean Satu Mare în anii 2018-2019.

S-a mulțumit colaboratorilor care au contribuit la ducerea la bun sfârșit a acestui proiect:

  • George Alexandru Vasilichi Gavrilaș din Bistrița și lui Kolozsi Tiberiu din Cluj, experți în restaurare piatră, atestați de Ministerul Culturii, fără de care, conform legii, nu se putea interveni la monumentele clasate în patrimoniul național;
  • Colonel (r) Voicu Șichet, autorul cărții ”Pe urme de eroi”, care a ajutat cu sfaturi și informații necesare pentru alcătuirea acestui album;
  • Gheorghe Volosin, administratorul societății Parcium SRL;
  • Oficiul Național Cultul Eroilor.
https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG-20200122-WA0002-576x1024.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2020/01/IMG-20200122-WA0002-150x150.jpgadmintemporaDiverseLa Casa Atelier ”Aurel Popp” din Satu Mare a avut loc în premieră vernisajul expoziției ”Monumente și opere comemorative de război”, și lansarea albumului editat cu această ocazie. Evenimentul se leagă de cinstirea eroilor care s-au jertfit pentru țară. Centenarul Marii Uniri a fost un bun prilej de a trece...Asociatia Civica Tempora Satu Mare