Unde să cinstești eroii dacă nu în casa Domnului? În duminica Sfinților Mărturisitori Ardeleni
Asociația Civică Tempora împreună cu Asociația Fii Satului Tătărești și Parohia Ortodoxă Română din Tătărești a organizat duminică 21 Octombrie 2018 evenimentul „Pe-al nostru steag e scris unire – Tătăreștiul onorează Centenarul”, în seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri.
La biserica ortodoxă din localitate s-a oficiat utrenia și liturghia prilejuită de Sfinții Mărturisitori Ardeleni: Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclăuș, canonizați în 1955 și preoții Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, canonizați în 1992, iar în predica sa, protopopul ortodox Socolan Ioan a făcut referire la eroii care s-au jertfit pentru realizarea Marii Uniri, îndemnând credincioșii ca în acest an să fie uniți și nu dezbinați.
În finalul slujbei s-a ridicat un paus pentru pomenirea eroilor din Tătărești, căzuți în cele două războaie mondiale.
În partea a doua s-a derulat un simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri, moderat de col. (r) Voicu Șichet, fiul al satului Tătărești, început cu scurte alocuțiuni rostite de Radu Roca subsecretar de stat al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Cecilia Marinescu directorul de cancelarie, de la Instituția prefectului Satu Mare și Danciu Zamfir directorul Direcției de Cultură Satu Mare. În cuvântul lor aceștia s-au referit la momentul măreț al românilor, Marea Unire.
Voicu Șichet a dat citire cuvântului transmis de lector universitar dr. Lucian Turcu, din Cluj, care nu a putut onora cu prezența și a transmis un salut din partea doamnei Daniela Bălu director în cadrul Muzeului Județean Satu Mare, care din cauza unor probleme nu a putut de asemenea fi alături de tătărășteni în această duminică.
Au urmat apoi la cuvânt trei mai istorici ai județului, colaboratori ai revistei Eroii Neamului.
Viorel Ciubotă fost director al Muzeului Județean care a făcut o scurtă monografie a satului Tătărești.
Viorel Câmpean de la Biblioteca Județeană Satu Mare a vorbit despre familia Erdelyi din Tătărești, care avea legături de rudenie cu familia Maniu din Bădăcin, făcând astfel o legătură cu Marea Unire de la 1918.
Profesorul Marius Horșia ne-a încântat cu o frumoasă lecție de istorie despre momentele premergătoare Marii Uniri, reușind prin cuvântul său să combată falsele curente de opinie potrivit cărora actul de la 1 Decembrie 1918 a fost o strategie a marilor puteri și nu dorința de veacuri a românilor. În final discursul său a fost aplaudat minute în șir, iar domnul profesor a primit felicitări din partea tuturor participanților. Unii poate și-au amintit de perioada liceului pe băncile Colegiului Mihai Eminescu, unde Marius Horșia este dascăl.
Manifestarea s-a încheiat cu sfințirea drapelului și înălțarea lui pe catargul din curtea bisericii. Drapelul, catargul și placheta comemorativă au fost donate de Asociația Civică Tempora.
https://asociatia-tempora.ro/2018/10/21/unde-sa-cinstesti-eroii-daca-nu-in-casa-domnului-in-duminica-sfintilor-marturisitori-ardeleni/https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/10/placheta.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/10/placheta-150x150.jpgCentenarul UniriiAsociația Civică Tempora împreună cu Asociația Fii Satului Tătărești și Parohia Ortodoxă Română din Tătărești a organizat duminică 21 Octombrie 2018 evenimentul „Pe-al nostru steag e scris unire – Tătăreștiul onorează Centenarul”, în seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. La biserica ortodoxă din localitate s-a oficiat utrenia și liturghia...admintempora nicu.i.boca@gmail.comAdministratorAsociatia Civica TEMPORA