Caravana Unirii, proiect inițiat de Biblioteca Județeană I.S. Bădescu, sub egida Consiliului Județean Sălaj și în colaborare cu Instituția Prefectului Județului Sălaj s-a oprit în 1 august la Băsești, locul de naștere al președintelui Marii Adunări de la Alba Iulia, GEORGE POP de BĂSEȘTI.

După ce în luna iunie, în anul Centenar, Asociaţia Civică Tempora Satu Mare a început o frumoasă colaborare cu Biblioteca Judeţeană I.S. Bădescu Sălaj, prilej cu care a fost omagiat părintele Vasile Lucaciu, azi ne-am adus aminte de cel care a prezidat Marea adunare de la Alba Iulia, George Pop de Băsești.

Dintr-o frumoasă iniţiativă a doamnei Florica Pop – manager al Bibliotecii Judeţene Sălaj „Ioniţă Scipione Bădescu”, a rezultat un eveniment de excepţie, încărcat de emoţie şi patriotism, de mândrie şi trăire românească. Aşa după cum am anunţat, Asociaţia Civică Tempora Satu Mare a dat curs invitaţiei doamnei Florica Pop de a participa, alături de maramureşeni şi sălăjeni, la omagierea lui George Pop de Băseşti, „bătrânul naţiei”, cel care, prin prezenţa sa la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, pe care a şi prezidat-o, şi autoritatea  morală de care se bucura în sânul românimii ardelene, a limpezit apele dezbaterilor şi a arătat reprezentanţilor poporului calea ce trebuie urmată, fără echivoc, în acel „ceas astral” al nostru: Unirea necondiţionată şi pe vecie cu Patria mamă – România. Drept urmare, 9 sătmăreni de la Asociaţia Civică Tempora şi Biblioteca Judeţeană Satu Mare s-au alăturat gazdelor – Primăria şi Consiliul local Băseşti şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare şi iniţiatorilor – susamintita bibliotecă din Zalău, împreună cu reprezentanţi ai partenerilor săi în proiectul „Caravana Unirii”, respectiv ai Consiliului Judeţean şi Prefecturii Sălaj, Muzeului de Istorie şi Artă, Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”-filiala Sălaj şi ai Garnizoanei Zalău, la o manifestare de închinare şi omagiere a marelui înţelept ce a adunat în jurul său floarea intelectualităţii române la cumpăna secolelor XIX şi XX.

Primul moment al manifestărilor l-a constituit vizitarea Casei Memoriale George Pop de Băseşti, acolo unde primarul comunei, Călăuz Ioan, ne-a ţinut o adevărată lecţie de istorie, pe care a continuat-o de altfel şi în alte locaţii, demonstrând că şi la noi se poate să ajungă în funcţii publice oameni cu carte, buni cunoscători ai trecutului şi istoriei comunităţii pe care o reprezintă şi, nu în ultimul rând, buni patrioţi. În acest cadru, au mai făcut recurs la istorie doamna Florica Pop şi istoricul Marin Pop de la muzeul din Zalău şi constantul şi fidelul nostru colaborator de la biblioteca sătmăreană, dr. Viorel Câmpean, precum și Dalia Mintaș. O impresie aparte au făcut primarii din Pericei şi Bocşa, ambii maghiari, care au însoţit caravana sălăjană până în Maramureş, dovedind astfel că românii şi ungurii pot convieţui paşnic în această ţară, respectându-şi reciproc sărbătorile, tradiţiile, istoria.

Din partea asociaţiei noastre a rostit câteva cuvinte redactorul coordonator la revistei „Eroii Neamului” – colonel (r) Voicu Şichet, care a oferit gazdelor câteva exemplare din cel mai recent număr al publicaţiei, precum şi din volumul omagial Părintele dr. Vasile Lucaciu în paginile revistei sătmărene „Eroii Neamului”, prilej cu care a scos în evidenţă necesitatea omagierii, nu doar separat, ci şi împreună, a personalităţilor ce au contribuit decisiv la făurirea României Mari, aşa cum sunt George Pop de Băseşti, Iuliu Maniu şi Vasile Lucaciu – personalităţi emblematice pentru cele 3 judeţe reprezentate la eveniment.

A urmat apoi o vizită la TEIUL UNIRII, monument al naturii prin vechimea sa – 275 de ani, dar şi simbol al unităţii naţionale, acesta aflându-se cândva în gădina/livada celui omagiat, la umbra lui ţesându-se şi punându-se la cale multe din demersurile liderilor români ardeleni ce au culminat cu actul de la 1 Decembrie 1918. Pe lângă informaţiile comunicate de către domnul primar, am avut plăcerea de a audia un adevărat curs de botanică şi istorie al managerului bibliotecii maramureşene, dr. Teodor Ardelean. De menţionat este faptul că Teiul Unirii se află pe o colină ce oferă privitorului o privelişte de vis, atât asupra localităţii Băseşti, cât şi a întregii zone din acea parte a Codrului, iar alături s-a construit după 1990 o frumoasă biserică greco-catolică.

Un moment deosebit s-a consumat la mormântul lui George Pop de Băseşti, acolo unde s-au fost depuse coroane şi jerbe de flori, inclusiv din partea Asociaţiei Civice Tempora şi a bibliotecii sătmărene, iar doamna Florica Pop a citit emoţionanta şi plina de patriotism poezie a lui Petre Dulfu, La mormântul lui George Pop de Băseşti.

Manifestările s-au încheiat la Căminul cultural din Băseşti, cu o gustare alcătuită din sarmale şi plăcinte, stropite cu pălincă şi vin, dar mai ales cu un discurs savuros, în stilul caracteristic, al lui Teodor Ardelean.

În final, nu putem decât să ne declarăm satisfăcuţi că am petrecut o frumoasă zi de 1 agust 2018, într-un cadru natural deosebit şi într-un context patriotic pe măsură, omagiind, la 183  de ani de la naştere, în anul Centenarului Marii Uniri, pe unul dintre cei care au avut un rol hotărâtor în ducerea la îndeplinire a acestui vis şi ideal naţional, Badea George Pop de Băseşti. Mulţumim şi felicităm gazdele şi iniţiatorii acestui frumos eveniment cultural-patriotic, dorindu-le să aibă parte de cât mai multe astfel de momente în decursul acestui an, dar şi în cei care vor veni, pentru că, nu-i aşa?, unirea trebuie consolidată şi după consumarea acestei aniversări. Ceea ce ne dorim şi nouă, sătmărenilor!

Putem afirma fără să greșim că: Azi sătmărenii, sălăjenii şi maramureşenii s-au unit din nou, pentru omagierea marelui luptător şi sprijinitor al cauzei românismului ardelean.

 

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/08/38167292_1475779592566660_4084901751222697984_o-1024x683.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/08/38167292_1475779592566660_4084901751222697984_o-150x150.jpgadmintemporaCentenarul UniriiCaravana Unirii, proiect inițiat de Biblioteca Județeană I.S. Bădescu, sub egida Consiliului Județean Sălaj și în colaborare cu Instituția Prefectului Județului Sălaj s-a oprit în 1 august la Băsești, locul de naștere al președintelui Marii Adunări de la Alba Iulia, GEORGE POP de BĂSEȘTI. După ce în luna iunie, în anul...Asociatia Civica Tempora Satu Mare