Joi, 23 martie, începând cu ora 9:00, la Casa de Cultură din Tășnad s-au desfășurat mai multe evenimente: Simpozionul ”Unirea Basarabiei și Bucovinei cu România – pași spre Marea Unire”; prezentarea publicațiilor ”Sistemul de învățământ din Bucovina în perioada stăpânirii austriece (1774-1918), editată la Chișinău; ”Școlile secundare din Bucovina (1808-1918)”, autor prof. dr. Constantin Ungureanu. 
Colonelul (r) Voicu Șichet a prezentat volumul ”Părintele dr. Vasile Lucaciu în revista sătmăreană Eroii Neamului”, precum și cel mai recent număr al revistei ”Eroii Neamului” al cărui redactor coordonator este. A avut loc vernisajul expoziției ”Jertfa eroilor pentru făurirea României Mari”.

La deschiderea oficială a simpozionului a fost intonat Imnul național al României, de către ansamblul ”Codrulețul” din Tășnad. Din partea Instituției Prefectului – Județul Satu Mare a vorbit directorul din cadrul Instituției Prefectului, Cristian Marița. Au mai vorbit Doina Feher, viceprimarul municipiului Satu Mare, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Ioan Rus, care au adresat felicitări organizatorilor simpozionului, subliniind că este o datorie și un semn de respect din partea noastră față de înaintași organizarea unor astfel de evenimente în contextul actual, cultural și istoric.

În calitate de primar al orașului Tășnad, Grieb Csaba Francisc a urat un bun venit tuturor invitaților, și celor veniți de peste hotare, cărora le-a mulțumit pentru contribuția la desfășurarea simpozionului afirmând că ”Păstrarea valorilor istorice și culturale ale poporului român este datoria noastră de a le cinsti și să le transmitem generațiilor viitoare”.

 

Directorul Direcției de Cultură și Patrimoniu al județului Satu Mare, Zamfir Danciu, a făcut o scurtă incursiune istorică a evenimentelor din anul 1918, subliniind că titlul simpozionului și tematica aleasă este foarte bine aleasă. A propus ca participanții tășnădeni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia să fie cinstiți prin diferite forme: dr. Coriolan Șter, Domițian Cupșa, Mureșan Teodor, George Filep, Pustai Vasile, Demetriu Coroianu, Ioan Virgiliu Băliban, Vasile Ciobanu, Ioan Ilieș și Vasile Mocan.

Evenimentul a fost moderat de directorul Casei de Cultură Tășnad, Anca Deaconu și de directorul adjunct al Muzeului Județean, dr. Daniela Bălu.

Programul artistic a fost asigurat de Artistul Emerit al Ucrainei, conducătorul Ansamblului de muzică populară ”Plai” al Filarmonicii Regionale de Stat din Cernăuți, Nicolae Hakman, care a interpretat cu talent și dăruire la mai multe instrumente muzicale piese din repertoriul muzicii populare românești.

Simpozionul s-a desfășurat sub coordonarea dr. Daniela Bălu care a dat cuvântul pentru prezentarea comunicărilor științifice participanților: prof. dr. Constantin Ungureanu, coordonator al Institutului de istorie al Academiei de Științe Chișinău ”Unirea Basarabiei și Bucovinei cu România în 1918”; profesorul din Oradea, Călin Pantea ”Hărți etnice și lingvistice ale Bucovinei 1774-2002”; dr. Serghei Hakman, șef de secție Activitate științifică și internațională, Cernăuți, Ucraina ”Problema Bucovinei și Basarabiei în contextul reglementării postbelice, după Prima Conflagrație Mondială”; Dr. Natalia Nechvaeva-Yuriychyuk, conferențiar la Universitatea Națională din Cernăuți ”Iurii Fedkovyci”, ”Primul Război Mondial ca un catalizator al Revoluției Ucrainene 1917-1921”.

Au mai prezentat comunicări drd. Marta Cordea: ”Un manuscris românesc întocmit de arhidiaconul onorariu Ioan Doboși”; dr. Viorel Câmpean: ”Preotul Meletie Răutu, un erou al Marii Uniri”; Diana Kincses, Anca Deaconu: ”Contribuția sătmărenilor la realizarea Marii Uniri. Contexte cultural istorice”; Dr. Daniela Bălu, col. (r) Voicu Șichet: ”Monumente și însemne comemorative dedicate eroilor căzuți în Primul Război Mondial”.

Evenimentul de la Tășnad s-a desfășurat sub directa organizare și finanțare a Primăriei Orașului Tășnad, a Consiliului Local Tășnad, împreună cu Casa de Cultură Tășnad și Muzeul Județean Satu Mare.

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/03/5-3.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2018/03/5-3-150x150.jpgadmintemporaCentenarul Unirii Joi, 23 martie, începând cu ora 9:00, la Casa de Cultură din Tășnad s-au desfășurat mai multe evenimente: Simpozionul ”Unirea Basarabiei și Bucovinei cu România – pași spre Marea Unire”; prezentarea publicațiilor ”Sistemul de învățământ din Bucovina în perioada stăpânirii austriece (1774-1918), editată la Chișinău; ”Școlile secundare din Bucovina...Asociatia Civica Tempora Satu Mare