Miercuri, 20 decembrie, în sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” de la Biblioteca Județeană Satu Mare, începând de la ora 14:30, a avut loc un eveniment editorial de excepție. Drd. Marta Cordea de la secția ”Colecții speciale și fond patrimoniu”, expert în domeniul cărților vechi și bibliofilie, și-a lansat cartea ”Priviri retrospective. Bibliofilie, personalități din Sătmar, Dieta din Pesta 1848-1849, 1861”, apărută la Editura Citadela.

Au fost invitați pentru a vorbi despre carte și autoarea ei poetul George Vulturescu, poetul Ioan Nistor, Voicu Șichet și Aurel Pop. Moderatorii evenimentului au fost Paula Horotan, directoarea adjunctă a Bibliotecii Județene și dr. Viorel Câmpean. În sală s-au aflat numeroși oameni de cultură din Satu Mare, scriitori, poeți, profesori și jurnaliști.

Dr. George Vulturescu s-a declarat fericit că la această lansare vede participând valoroși oameni de litere care au venit pentru a cinsti așa cum se cuvine munca de cercetare a autoarei, materializată într-o frumoasă carte. George Vulturescu a rostit un elogiu la adresa cercetătorilor în general, un domeniu care necesită multă muncă, dăruire și pasiune. Din această categorie face parte și Marta Cordea. A mai spus că este foarte bine ca la un moment dat cercetătorii să-și adune studiile și articolele într-o carte, deoarece cartea dă dimensiunea operei. Autoarea scoate la lumină figurile multor cercetători, bibliofili din trecut care s-au dedicat studierii acestui domeniu. Din lucrarea Martei Cordea putem cunoaște totalitatea incunabulelor care există în posesia Bibliotecii Județene. Vorbitorul a mai remarcat că Marta Cordea și-a format deja un stil propriu de cercetare. Pentru munca lor cercetătorii trebuie prețuiți.

Poetul Ioan Nistor a recunoscut că a acceptat cu bucurie invitația de a veni la această lansare de carte. A remarcat că volumul are un titlu foarte expresiv. Mai este satisfăcut pentru faptul că autoarea a ascultat de sfatul pe care l-a dat, acela de a-și publica în volum studiile publicate prin reviste. Cartea care s-a lansat este o carte eveniment, o carte dorită. Municipiul Satu Mare avea mare nevoie de această carte. Este de apreciat ceea ce scrie autoarea despre presa vremii și contribuția unor cercetători pe tărâmul literelor din epocile trecute, care astfel nu sunt dați uitării. Oamenii importanți sunt salvați de la uitare. Lectura cărții copleșește, se bazează pe o temeinică documentare, o vastă bibliografie, pe cunoașterea limbii latine și maghiare. Prin volumul lansat autoarea aduce un omagiu cărții, a spus Ioan Nistor. Demonstrează că și la Satu Mare sunt importante valori bibliografice. Prin aceste cărți vechi putem cunoaște trecutul și prețui prezentul. Lucrarea depășește cu mult prin importanță granițele județului nostru. Mesajul autoarei este că o carte învinge timpul. Suntem siguri că la anul va edita noi cărți la fel de valoroase.

Col. (r) Voicu Șichet, redactorul coordonator al revistei ”Eroii Neamului” a spus că Martei Cordea i-au apărut în această revistă multe din articolele adunate în volumul lansat. Numărul exact al acestora este de 9, în total volumul cuprinde 33 de articole publicate de-a lungul a mai bine de 20 de ani. Articolele Martei Cordea trădează o preocupare multilaterală în domeniul cercetării și este dedicată apropiatei sărbători a Centenarului Marii Uniri. Centenarul ne obligă să aprofundăm cercetările în domeniul istoriei. Vorbitorul a spus că revista ”Eroii Neamului” va publica și de acum înainte rezultatele cercetărilor făcute de Marta Cordea.

Dr. Aurel Pop a vorbit de pe poziția editorului și a felicitat-o pe autoare pentru faptul că a avut încredere în editura pe care o conduce. Marta Cordea este membră în colegiul redacțional al revistei ”Mărturii culturale”, revistă la care de asemenea colaborează. Vorbitorul  și-a exprimat dezamăgirea că aceste cărți valoroase apar în puține exemplare, este mare nevoie ca autorii să se aplece asupra valorilor din trecut existente în județul nostru. A dat exemplul unor oameni de seamă care au activat cu succes într-o perioadă și astăzi au fost dați uitării, precum etnograful Iacob Dance sau istoricul Gheorghe Lazin. Vorbitorul a mai formulat rugămintea către autoritățile locale ca să sprijine mai darnic cultura, editarea cărților valoroase.

Din sală au luat cuvântul profesoara Livia Mărcan, ea a caracterizat-o pe Marta Cordea ca fiind un model în cercetare, Angela Câmpian, mulți ani colegă cu autoarea, s-a declarat fericită văzând-o acum că ea a reușit să se afirme într-un domeniu atât de important, cercetarea cărților vechi, căruia i-a dedicat mulți ani. A mai luat cuvântul poetul și epigramistul Ioan Tipu Sălăjan, care a dat citire unor epigrame care omagiază munca de cercetare.

Drd. Marta Cordea a declarat în finalul reuniunii că se simte copleșită de numărul mare de oameni de cultură veniți să asiste la lansarea cărții sale. A mulțumit pentru cuvintele de apreciere rostite, și a promis că și la anul va veni cu noi cărți valoroase în mijlocul cititorilor.

Articol preluat de pe actualitateasm.ro – http://actualitateasm.ro/stiri/84916-la-biserica-ortodoxa-din-madaras-a-fost-lansat-volumul-madaras-contributie-monografica/