Din păcate, datorită evenimetelor cumplite de la Apa, care au adus în stare de şoc aproape toată populaţia comunei, am decis să amânăm inaugurarea Catargului, sfinţirea Drapelului Naţional şi lansarea volumului apărut la Editura Academiei Române şi îngrijit de redactorul coordonator al revistei Eroii Neamului, colonel (r) Voicu Şichet, Părintele dr. Vasile Lucaciu în paginile revistei sătmărene”Eroii Neamului”, astfel că prezentarea cărţii de a doua zi de la Biblioteca Judeţeană s-a transformat într-o semilansare, publicul sătmărean luând act de apariţia ei.
Mulţumim conducerii instituţiei gazdă pentru că ne-a oferit această posibilitate, precum şi colaboratorilor de la revistă, dr. Viorel Câmpean şi venerabilii profesori Nicolae Pop şi Carol C. Koka, pentru că au fost alături de cel care s-a îngrijit de apariţia volumului omagial, Voicu Şichet, chiar dacă nu au avut posibilitatea să-i cunoască anterior conţinutul.
Ne pare rău că lucrurile nu s-au desfăşurat conform celor plănuite de noi, însă avem satisfacţia că, de Ziua Naţională a României, am realizat lucruri ce vor rămâne peste ani şi ani, peste generaţii şi generaţii, demonstrând că noi, cei de azi, care vom avea prilejul de a sărbători Centenarul Marii Uniri, nu i-am uitat pe cei care au realizat-o. Este vorba de o carte cu mărturii şi percepţii ale contemporanilor noştri despre viaţa, activitatea şi sacrificiul părintelui Vasile Lucaciu şi a întregii generaţii ce a făurit România Mare, precum şi de îmbogăţirea zestri de la Casa Memorială din Apa cu un Catarg de susţinere a Drapelului Naţional, stindardul care trebuie să ne unească pe toţi sub faldurile sale, pe tot parcursul lui 2018, ce marchaeză împlinirea a 100 de ani de la „anul astral al românilor”, dar şi pe viitor. Considerăm că un secol de lupte şi dezbinări în statul naţional şi unitar român sunt de-ajuns, este cazul să ne unim eforturile pentru idealuri măreţe, să tragem toţi la aceeaşi căruţă şi, foarte important, în aceeaşi direcţie!

Din discuţiile cu factorii implicaţi în ceea ce trebuia să se întâmple la Apa pe 26 noiembrie 2017, s-a desprins concluzia că cel mai bine ar fi ca evenimentul să fie organizat pe 21 ianuarie 2018, atunci când comunitatea din Apa va aniversa 166 de ani de la naşterea părintelui Vasile Lucaciu. Sperăm ca atunci lucrurile să meargă bine, iar între noi să fie prezente importante personalităţi (istorici şi oameni de cultură) din satu Mare şi judeţele vecine.
Până atunci, de Ziua Naţională, spunem un călduros LA MULŢI ANI ROMÂNIA, LA MULŢI ANI ROMÂNI, ORIUNDE V-AŢI AFLA!
Mulţumim Bibliotecii Județene Satu Mare pentru că ne-a fost gazdă, mulţumim pentru sprijin Consiliului Județean Satu Mare, precum şi celor alături de care am organizat acest eveniment: Protopopiatul Greco-Catolic Satu Mare, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Teatrul de Nord Satu Mare, Asociația SAVO – Scrieri ale vechiului oraș, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”- Filiala Satu Mare și Asociația Județeană a Pensionarilor Satu Mare.
foto credit actualitateasm.
https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2017/11/DSC_0314.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2017/11/DSC_0314-150x150.jpgadmintemporaActivitățiDin păcate, datorită evenimetelor cumplite de la Apa, care au adus în stare de şoc aproape toată populaţia comunei, am decis să amânăm inaugurarea Catargului, sfinţirea Drapelului Naţional şi lansarea volumului apărut la Editura Academiei Române şi îngrijit de redactorul coordonator al revistei Eroii Neamului, colonel (r) Voicu Şichet, Părintele...Asociatia Civica Tempora Satu Mare