În data de 21 septembrie 2021, conform hotărârii Consiliului local Bogdand, s-a derulat o nouă etapă din acest an în proiectul multianual „Comemorarea Eroilor Neamului”, inițiat și derulat de către filialele județene ale asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere din M.Ap.N., M.A.I. și S.R.I., sub patronajul Instituției Prefectului Județului Satu Mare și în colaborare cu primăriile și consiliile locale din unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora sunt înmormântați eroi români din Primul și al Doilea Război Mondial.

De această dată s-au comemorat cei 13 eroi ce-și dorm somnul de veci în cimitirul din Babța, dintre care 10 cunoscuți și 3 necunoscuți.

În deschiderea evenimentului, părintele Cristian Silaghi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Satu Mare, instituție care a asigurat și gardarea monumentului și a locului de înhumare, a făcut o scurtă prezentare a proiectului, după care s-a intonat Imnul Național, urmat de slujba religioasă. Pe lîngă pomenirea eroilor și ridicarea unui parastas în memoria lor, părintele Cristian Silaghi și preotul paroh Valentin Bota au sfințit noul monument ridicat, pe parcela unde sunt înhumați eroii, prin proiectul de reabilitare a operelor comemorative de război derulat în 2018-2019 de către Consiliul Județean Satu Mare, prin Muzeul Județean Satu Mare, în cadrul Programului CENTENAR finanțat de Ministerul Culturii.

În continuare a luat cuvântul reprezentantul Instituției Prefectului Județului Satu Mare, consilierul Florian Găzdac – coordonatorul proiectului, care a evidențat faptul că, pentru a ne deplasa la Babța, am făcut, practic, drumul în sens invers al trupelor române eliberatoare a orașelor Satu Mare și Carei în octombrie 1944. Un deosebit de interesant și emoționant cuvânt a  rostit părintele paroh Valentin  Bota, evocând pe scurt faptele petrecute în urmă cu 77 de ani la Babța, în urma cărora cei 13 ostași români și-au pierdut viața.

Din partea Primăriei și Consiliului local Bogdand a rostit un cuvânt viceprimarul Kalai Alexandru, seria discursurilor fiind încheiată de directorul Direcției pentru Cultură Satu Mare, Zamfir Danciu, care a scos în evidență necesitatea ca generația actuală să nu uite jertfa înaintașilor și să transmită mai departe tinerilor și elevilor acest sentiment de recunoștință pentru faptele celor care au făurit și apărat România.

Un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale Babța, la care învață și copii din Corund, sub coordonarea părintelui profesor Marius Crișan, au susținut un scurt program cultural-artisticc, prin intonarea de cântece și recitarea de poezii patriotice.

În acordurile Imnului Eroilor, s-au depus apoi coroane de flori din partea Primăriei și Consiliului local Bogdand, a instituției Prefectului Județului Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, instituțiilor din sistemul de ordine publică, siguranță națională, apărare și justiție (toate reprezentate prin participanți la eveniment) și a asociațiilor de rezerviști militari din județ, precum și a Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare. Manifestarea s-a încheiat cu intonarea la trompetă a melodiei Silencio-Liniște.

Inițiatorii proiectului mulțumesc tuturor celor implicați în derularea activităților comemorative de la Babța, fie prin organizare, fie prin participare, și își exprimă speranța că în anii următori manifestările de acest gen vor continua și vor stârni un tot mai mare interes din partea autorităților, instituțiilor, asociațiilor și organizațiilor civico-patriotice, dar mai ales a oamenilor simpli și tineretului studios din localitățile ce fac parte din proiect.

Cu mențiunea că în aceeași zi, 21 septembrie 2021, erau planificate activități de comemorare și pe raza comunei Supur, dar suspendate datorită intrării acestui u.a.t. în scenariul roșu din cauza incidenței mari a infectării cu virusul Covid-19, anunțăm pe cei interesați că următoarea etapă va avea loc în 29 septembrie 2021, la locurile de înhumare a eroilor români din comunele Ciumești și Urziceni, programul manifestărilor urmând a fi stabilit și comunicat în timp util.

În numele organizatorilor,

Colonel (r) Voicu Șichet

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2021/09/17-1.jpeghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2021/09/17-1-150x150.jpegadmintemporaActivitățiDiverseÎn data de 21 septembrie 2021, conform hotărârii Consiliului local Bogdand, s-a derulat o nouă etapă din acest an în proiectul multianual „Comemorarea Eroilor Neamului”, inițiat și derulat de către filialele județene ale asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere din M.Ap.N., M.A.I. și S.R.I., sub patronajul Instituției...Asociatia Civica Tempora Satu Mare