Luni, 4 noiembrie în anul centenar al eliberării de către armata română a orașului Satu Mare, a avut loc un eveniment deosebit: aniversarea a 10 ani de la apariția revistei de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului”. Simpozionul a fost organizat de Asociația Civică Tempora, Consiliul Județean Satu Mare și Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului.

Invitaţii speciali ai evenimentului au fost conf. univ. dr. preot Constantin Necula din Sibiu şi conf. univ. dr. Ion Cârja din Cluj-Napoca.

Începând cu ora 12:00 la Catedrala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, părintele Constantin Necula a avut o întâlnire a cu elevi din municipiul şi judeţul Satu Mare. Tema conferinței: „Hristos – colegul meu de bancă”.

 

La Statuia Eroului Necunoscut a avut loc depunerea unor coroane de flori. Este monumentul pentru care reprezentanții Asociației Civice Tempora, împreună cu col. (r) Voicu Șichet, au depus un efort deosebit, fiind cea mai mare realizare a asociației, când după 78 de ani, statuia strălucește în toată splendoarea ei, în centrul orașului, amintind de nenumărații eroi care s-au jertfit pentru patrie.

                           

De la ora 17:00 s-a derulat la Teatrul de Nord Satu Mare simpozionul revistei ”Eroii Neamului”. Manifestarea a început cu intonarea Imnului de Stat de către corala ”Arhanghelii” a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Publicul a fost salutat de către dr. Daniela Bălu director în cadrul Muzeului Județean Satu Mare, care a vorbit despre importanța apariției acestei reviste, care oferă multe modele de eroism. Revista ”Eroii Neamului” a devenit deja o stare de spirit. Vorbitoarea a urat revistei ”Vivat Crescat, Floreat”.

  

A luat apoi cuvântul conf. univ. dr. Ion Cârja de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. El a vorbit despre anul centenar  și despre Tratatul de la Trianon, prin care s-au recunoscut drepturile românilor asupra Transilvaniei. Marea Unire a fost o epopee a neamului românesc. Luptând eroic, armata română sub comanda generalului Traian Moșoiu la 4 august 1919 a intrat în Budapesta și a împiedicat apariția, în Europa, a celui de-al doilea stat comunist. După Uniunea Sovietică. A vorbit apoi despre ziua de 25 Octombrie 1944 când armata română condusă de generalul Gheorghe Avramescu a eliberat ultimele orașe aflate sub ocupație străină Carei și Satu Mare. A apreciat faptul că revista conține o multitudine de articole și studii, din toată perioada istoriei noastre.

Prefectul Darius Filip a salutat acest frumos eveniment, 10 ani de la apariția revistei ”Eroii Neamului”, revistă care apare cu finanțare de la Consiliul Județean Satu Mare. Și el a subliniat faptul că cea mai mare realizare a Asociației Civice Tempora este dezvelirea Statuii Eroului Necunoscut.

Colonelul (r) Voicu Șichet a făcut o amplă trecere în revistă a evenimentelor petrecute în cei 10 ani de la apariția primului număr al revistei. Începând cu numărul doi, din martie 2010, apare neîntrerupt serialul ”Jurnalul cimitirelor și monumentelor eroilor”, semnat de col. (r) Voicu Șichet. Au fost publicate amintiri ale veteranilor de război. O componentă esențială a asociației o constituie colaborarea cu toate instituțiile și personalitățile culturale din județul Satu Mare.

În anul 2017 asociația a demarat proiectul ”Un Catarg pentru Centenar” care să susțină Drapelul Național, mărturie a faptului că generația de astăzi respectă unirea tuturor românilor într-un singur stat național. Voicu Șichet a lansat autorităților locale propunerea adoptării unor hotărâri potrivit cărora o stradă sau o piață în Satu Mare să poarte numele de 19 aprilie 1919, respectiv ziua de 19 aprilie să fie sărbătorită solemn, în fiecare an.

Doamna Mihăilescu Veronica – reprezentantul Oficiului Național Cultului Eroilor (ONCE), a vorbit despre revista ”Eroii Neamului” precum și despre importanța operelor comemorative de război, așa cum este Statuia Eroului Necunoscut.

Prefectul Darius Filip și doamna Mihăilescu Veronica – reprezentantul Oficiului Național Cultului Eroilor au oferit o Diplomă de recunoaștere pentru activitatea col(r) Voicu Șichet. De asemenea, prefectul Darius Filip i-a înmânat Col. (R) Voicu Șichet o plachetă festivă din partea colegilor din Asociaţia Civică Tempora.

                             

Un invitat special a fost conf. univ. dr. preot Constantin Necula de la Universitatea din Sibiu. El a vorbit despre o paletă foarte largă de probleme, lupta pentru eliberarea întregului teritoriu al țării, ziua de 19 aprilie când Satu Mare a fost eliberat. A adus numeroase exemple de eroism, chiar din familia lui. A vorbit despre cercetările arheologice din Dobrogea, în locul unde au fost descoperite urmele martirilor creștini. A amintit despre faptele de arme ale viitorului mitropolit al Ardealului, Nicolae Bălan, despre un alt model de creștinism, Octavian Tăslăuanu. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial un număr de 175 preoți militari au servit în armata română, unii au și căzut pe front. Lecția de istorie și patriotism a acaparat total publicul venit în număr mare la acest eveniment.

 

 

 

Nu au lipsit nici cântecele patriotice ale coralei preoțești care au ridicat sala în picioare.

După terminarea simpozionului științific a urmat cocktail-ul la Restaurantul Miorița și decernarea medaliilor omagiale colaboratorilor și sponsorilor revistei.

De asemenea Asociația Civică Tempora a acordat câte o machetă a Statuii Eroului Necunoscut părintelui Constantin Necula, domnului conf. univ. dr. Ion Cârja și doamnei Daniela Bălu.

Aducem mulțumiri:

– sponsorilor acestui eveniment, în special Consiliului Județean Satu Mare, care a asigurat finanțarea acestui simpozion, societății NE&RO INVEST SRL Gherla, care, pentru această manifestare a realizat medaliile, machetele Statuii Eroului Necunoscut și placheta din argint înmânată de prefectul Darius Filip, camaradului nostru Col.(r) Voicu Șichet;

– invitaților conf. univ. dr. preot Constantin Necula din Sibiu, conf. univ. dr. Ion Cârja din Cluj-Napoca, Mihăilescu Veronica – consilier ONCE, prefectul Darius Filip;

– moderatorului simpozionului, doamna Daniela Bălu, coralei ”Arhanghelii” a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, precum și tuturor participanților la toate activitățile organizate cu acest prilej de Asociația Civică Tempora;

-mass-mediei locale: Informația Zilei, Gazeta de Nord Vest, Informația TV, sătmăreanul.net, jurnaluldesatumare.ro, care au mediatizat simpozionul revistei.

Și de asemenea cotidienelor actualitateasm.ro și buletindecarei.ro, sursele de inspirație pentru acest articol.

http://www.buletindecarei.ro/2019/11/conf-univ-dr-preot-constantin-necula-la-aniversarea-revistei-eroii-neamului.html

https://actualitateasm.ro/stiri/105822-revista-de-cultura-si-educatie-patriotica-eroii-neamului-implineste-10-ani-de-la-aparitie/

https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2019/11/baner.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2019/11/baner-150x150.jpgadmintemporaDiverseLuni, 4 noiembrie în anul centenar al eliberării de către armata română a orașului Satu Mare, a avut loc un eveniment deosebit: aniversarea a 10 ani de la apariția revistei de cultură și educație patriotică ”Eroii Neamului”. Simpozionul a fost organizat de Asociația Civică Tempora, Consiliul Județean Satu Mare...Asociatia Civica Tempora Satu Mare