Revista Eroii Neamului – numărul 39
În acest număr putem citi în continuare ”Jurnalul cimitirelor și mormintelor” de col.(r) Voicu Sichet, și ”Modele creștine de eroism. Ce este Mântuirea? O scurtă abordare interconfesională”, de preot dr. Cristian Boloș. Dr. Viorel Câmpean este prezent în acest număr cu două materiale: ”Eroii neamului, comemorați la Gerăușa” și ”Sătmărenii în temnițele comuniste”.
Centenarul Sătmărean, 100 de ani de la eliberarea orașului și județului Satu Mare, 100 de ani de la intrarea armatei române, 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în județul Satu Mare 1919-2019, autor dr. Daniela Bălu.
Dr. Maria Pop scrie despre ”Eliberarea zonei Codru după Marea Unire și odiseea monumentului eroilor de la Hodod”. La rândul lui, colonel (r) Ștefan Rus scrie despre luptele duse de marile unități românești din Comandamentul Trupelor din Transilvania, în perioada aprilie-august 1919, pentru apărarea Marii Uniri de la Alba Iulia, trecerea Tisei și ocuparea Budapestei.
Tot despre Marele Război pentru Renașterea Neamului Român, concret giurtelecanii și Giurtelecul Hododului pentru Reîntregirea Neamului Românesc, scrie profesorul Vasile Cuceu, și tot despre Războiul pentru Întregirea Neamului Românesc (1916-1919) scrie pr. prof. Gheorghe Radu Sălăgeanu.
Acest număr 2 din acest an se vede că este închinat Centenarului Unirii și Războiului de Întregire a Neamului Românesc. Procurorul Ioan Bâtea scrie despre ”Românii din Transilvania în Primul Război Mondial 1914-1918 în timp ce colonelul (r) Voicu Șichet trece în revistă ”Cărțile Centenarului”.
Dr. Viorel Ciubotă ne prezintă o serie de scrisori inedite aparținând lui dr. Alexandru Vaida Voevod. Mai putem citi despre ”Tricolorul Românesc- Trei culori cunosc pe lume, ce le țin ca sfânt odor”, de ing. Angela Faina, prof. dr. Ovidiu T. Pop ”100 de ani de la înființarea Liceului Mihai Eminescu din Satu Mare”, iar prof. Marius Horșia scrie despre ”Educația religioasă și sărbătorile creștine la Liceul de Stat Mihai Eminescu din Satu Mare în perioada interbelică”.
Prof. dr. Ioan Corneanu și ing. Mircea Pârlea realizează o prezentare a eroului Iosif Ardelean (19114-1995), prezentând și decorațiile primite de acesta.
Mai putem citi despre ”Voevodul” ascuns al munților care a fentat securitatea, de Cristina-Maria Mariș, ”Cronicarul August Treboniu Laurian (1810-1881) despre Revoluția din Transilvania, un material semnat de prof. Ioan Corneanu și Lacrima Teocan Istrăuan. Revista mai publică poemele lui Cristian Bodnărescu ”Soldatul necunoscut” și ”Eroi în glie”.
Colonelul (r) Voicu Șichet, sub titlul ”Cinste celor ce au sprijinit refacerea Monumentului Eroului Necunoscut din Satu Mare” celor care au făcut donații sau au sprijinit logistic și material proiectul, asociații și instituții, persoane fizice, tuturor la mulțumește din suflet în numele sătmărenilor, care au contribuit astfel la păstrarea memoriei înaintașilor care au luptat pentru formarea României Mari.
https://asociatia-tempora.ro/2019/08/03/revista-eroii-neamului-numarul-39/https://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2019/08/coperta-revista-nr.-2-738x1024.jpghttps://asociatia-tempora.ro/wp-content/uploads/2019/08/coperta-revista-nr.-2-150x150.jpgRevista EROII NEAMULUIEroii neamului nr. 2 În acest număr putem citi în continuare ”Jurnalul cimitirelor și mormintelor” de col.(r) Voicu Sichet, și ”Modele creștine de eroism. Ce este Mântuirea? O scurtă abordare interconfesională”, de preot dr. Cristian Boloș. Dr. Viorel Câmpean este prezent în acest număr cu două materiale: ”Eroii neamului, comemorați...admintempora nicu.i.boca@gmail.comAdministratorAsociatia Civica TEMPORA